La prima vedere, ceea ce clericii poarta ar putea fi un semn de opulenta, intrucat hainele lor sunt adesea ornate cu decoratiuni si simboluri specifice, cu broderie mai ales aurie. Se pare insa ca explicatia este alta: aceste vesminte sunt considerate speciale, exprima supunere fata de divinitate si denota apartenenta la oamenii cu har ce il slujesc pe Dumnezeu.
Arhiereii sunt o alta treapta clericala. Acestia au statut aparte fata de preoti si sunt considerati treapta superioara in ierarhia BOR. In aceasta categorie se incadreaza episcopii, arhiepiscopii si mitropolitii. Asadar, prin simpla definitie, acestia se deosebesc de preoti. Se pare ca si ceea ce poarta va fi distinct. Cand vine vorba de vesminte arhieresti exista cateva diferente – vor fi purtate toate cele liturgice, cu exceptia orarului. Felonul este inlocuit de sacos, iar acesta si omoforul sunt exclusiv arhieresti.
Bedernita, un alt element decorativ specific arhiereilor
Daca ai participat vreodata la slujbe specifice sustinute de catre arhierei atunci poate ca ai remarcat faptul ca acestia poarta bedernita. Numita si epigonat, aceasta este un ornament cu rol de distinctie si va fi acordata celor care merita sa fie rasplatiti de episcopi pentru activitatea depusa. Este o panza de forma patrata ce atarna de la brau pe o parte, cu ciucuri in 3 puncte si pe care troneaza un simbol, o icoana anume, un sfant sau insusi Iisus Hristos brodat.
Seturile de vesminte pentru arhierei sunt realizate de producatori si nu este de preferat achizitia in mod individual, intrucat toate acestea compun un set cu tematica anume. Designul pieselor trebuie sa fie unul comun. Acestea pot fi realizate la comanda, alegand culoarea, broderia, astfel incat sa corespunda cu o anumita sarbatoare in numele careia este realizata si slujba de liturghie.
Arhiereii poarta si mitra
Atunci cand slujesc sau au de onorat alte oficii divine arhiereii poarta mitra, acoperamant pentru cap. Si acest element este intens discutat, despre importanta sa unii amintind ca este discutabila, mai ales ca in biserica si la slujba capul trebuie sa fie descoperit.
Curios sau nu, mitra nu sta mereu pe capul arhiereului. Aceasta se ridica in mod special la inchinarea icoanelor si pentru a saruta spre exemplu Sfantul Disc, Sfant Masa de asemenea. Se spune despre mitra ca ar aminti despre chinul lui Iisus de a fi purtat coroana de spini.
Arhiereii sunt de asemenea accesorizati cu o cruce mare pusa la gat, cu carja sau baston ornat deosebit, iar acestea sunt alte cateva diferente intre ceea ce poarta preotii de rand si cei superiori lor.