Tu stii ce boli poate dezvolta pisica ta?

Pisicile sunt animalele de companie care au castigat simpatia multor persoane. Este si firesc acest lucru, deoarece sunt foarte afectuoase si iubitoare de rasfat. Sunt de departe cele mai curate animale. Specialistii au concluzionat ca prezenta unei pisici are efecte terapeutice, in sensul ca absoarbe energia negativa a persoanelor din jur. Cei care detin deja o pisica au simtit acest lucru pe pielea lor, iar cei care nu, ar trebui sa testeze asta. Adaptam acea vorba celebra „Cine nu are un batran sa-si cumpere” la „Cine nu detine o pisica, ar trebui sa adopte una”.

Desi sunt recunoscute pentru cele 9 vieti, sanatatea lor nu este de fier. Sunt si ele predispuse la anumite boli sau afectiuni care pot cauza uneori si moartea. Pentru a preveni trebuie sa mergem regulat la controale la un cabinet veterinar Suceava. Bineinteles ca asta nu exclude sarcina noastra saptamanala de a inspecta pielea animalutului nostru. Iar daca depistam capuse spre exemplu, trebuie sa o ducem de graba la un medic de specialitate.

Parazitii

Acestia apar de regula din cauza puricilor sau capuselor. De aceea, pisicuta ta trebuie spalata in permanenta cu sampon contra puricilor si capuselor. In plan secundar, infectarea cu paraziti poate duce la aparitia anemiei si a teniei. In special puii sunt mai predispusi la asta.

Si parazitii intestinali sunt destul de frecvent intalniti la pui. De regula, se formeaza din cauza carnii insuficient gatita sau a nisipului necorespunzator in litiera. Desigur ca si litiera are nevoie de propria sa curatare zilnica si spalare saptamanala. Cine credea ca este simplu de crescut o pisica, ei bine, nu este chiar atat de usor. Trebuie sa ne focalizam o parte din timpul nostru pentru ca animalutul sa creasca in conditii optime dezvoltarii.

Obezitatea

Din cauza lipsei de miscare, tot mai multe pisici devin obeze. Un alt factor este mancarea la discretie, in cantitati prea mari. Si sterilizarea este o cauza care poate determina aparitia obezitatii. Desigur, motivul fiind faptul ca in loc sa le fie diminuata portia de mancare, ele continua sa manance in acelasi ritm.

Obezitatea poate declansa la randul ei multe alte boli. Printre acestea se numara afectiunile hepatice, diabetul si atrita. De aceea este cel mai recomandat sa mergem la medicul veterinar pentru a-i cere sfaturi in legatura cu alimentatia pisicii noastre.

Limfomul

Daca observi ca pisica si-a pierdut apetitul, a scazut brusc din greutate sau are probleme cu tractul intestinal, atunci trebuie sa mergi urgent la medic. In urma unei investigatii cu raze X, acesta va depista daca  animalutul tau are cancer si in ce faza este acesta. Chiar daca nu se poate trata, macar ai sansa sa te bucuri o perioada mult mai lunga de pisica.

Micoza

Daca pisica ta are parul lung sau este inca la faza de pui, ei bine, ar trebui sa stii ca poate suferi de micoza. Este contagioasa si se localizeaza la nivelul scalpului, unghiilor sau pielii. Ca simptome, de regula aspectul blanii sau pielii se schimba si o poti surprinde des ca se scarpina.

Micoza se transmite de la pisica la om. Asadar, gradul de ingrijire al pisicii tale influenteaza nivelul tau de sanatate.

Insuficienta renala

Este o afectiune care de regula apare in a doua jumatate a vietii pisicilor. Daca nu este tratata la timp poate duce chiar la moartea felinei. Momentul in care observam ca aceasta nu mai urineaza si nu mai are pofta de mancare, ar trebui sa ne puna pe ganduri. Si bineinteles ca raspunsul este tot un medic vetrinar. Numai in urma unei consultatii se poate da seama daca este vorba despre insuficienta renala si ce tratament trebuie urmat in acest sens.

Acestea sunt cele mai comune afectiuni pe care animalutul tau de companie le poate dezvolta de-a lungul vietii. Observam ca puii si pisicile mature au o predispozitie mai mare in a dezvolta aceste boli. Asadar, in aceste perioade ar trebui marit numarul vizitelor la Fanvet spre exemplu, pentru ca este mai bine sa previi decat sa tratezi.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.