Tine cont de asta cand iti alegi hidroforul pentru a nu cheltui degeaba

Multi dintre noi stiu ca hidroforul este un echipament care ajuta la aducerea apei in locuinta, la presiunea dorita, si cam atat. Nu ai suficienta presiune in instalatia de apa rece? Cumperi un hidrofor si ai rezolvat problema! Ei bine, situatia nu sta chiar asa, pentru ca nu poti sa cumperi primul astfel de produs pe care il gasesti pe piata.

Facem de cele mai multe ori greseala de a alege produse ieftine. Nu este neaparat o greseala, pentru ca accesibil nu inseamna de fiecare data nivel calitativ scazut. Ceea ce vreau sa subliniez aici este faptul ca un dispozitiv la pret mai redus poate sa nu indeplineasca cerintele si parametrii functionali necesari, in fiecare situatie. Prin urmare, cateva recomandari, pentru a evita o cheltuiala inutila pe un hidrofor care nu va face fata cerintelor.

  1. Scopul utilizarii hidroforului. Va fi folosit pentru o locuinta alimentata la retea, pentru a imbunatati presiunea in instalatia de apa, sau pentru pomparea apei din fantani sau puturi? Raspunsul la aceasta intrebare va da si modelul de hidrofor ales, debitul pompei acestuia si asa mai departe.
  2. Distanta pana la sursa de apa. Exista pe piata hidrofoare cu o capacitate de aspiratie de pana la 9 metri, ideale atunci cand panza freatica este situata la suprafata. Pentru alte cazuri, este recomandat sa alegi un hidrofor cu o pompa care sa poata aspira apa de la mare adancime – 30 metri sau mai mult – si care sa ofere presiunea dorita in instalatia din locuinta.
  3. Numarul consumatorilor. Aici vei tine cont de numarul de bai si bucatarii din locuinta, numarul robinetilor utilizati, pentru ca un astfel de aspect conteaza foarte mult in selectia hidroforului potrivit. Acesta va trebui sa fie accesorizat, in functie de necesitati, cu un vas de expansiune de dimensiune mai mica sau mai mare, cu un presostat electronic pompa submersibila (vezi foto) – care va regla numarul pornirilor si opririlor acesteia in functie de presiunea in instalatie etc.shop-einstal.ro

Indiferent de optiunea finala, acesti trei factori principali trebuie neaparat luati in considerare. Daca problema pe care o ai este presiunea scazuta in instalatia de apa (de exemplu la o casa la curte), instalarea unui hidrofor cu o capacitate redusa de aspiratie si cu un rezervor redus ca volum poate fi o mare greseala. In acest caz nu vei rezolva problema presiunii, ajungand sa investesti degeaba in hidrofor, care va consuma pe deasupra si energie electrica inutil.

Scopul unui hidrofor este cel de a oferi gradul de confort cautat de orice proprietar pentru propria locuinta. Ne usureaza munca, ne imbunatateste traiul, ne face sa fim mai eficienti. Cu toate acestea, alegerea hidroforului trebuie facuta in deplina cunostinta de cauza, fara a merge pe premisa „primul gasit, primul cumparat”.

Specificatiile tehnice conteaza in acest caz foarte mult, la fel ca si identificarea exacta a necesarului de debit si presiune pentru instalatia de apa din locuinta. Factori precum adancimea sursei de apa sunt relevanti in cazul caselor la care alimentarea cu apa se face din fantani si puturi, iar numarul consumatorilor prezinta importanta de fiecare data. Tine cont de toate aceste lucruri – in caz contrar, investitia pe care o faci intr-un hidrofor o poti trece direct la capitolul „cheltuieli nerecuperabile”.

Autor: Catalin Mihai Sotropa

 

 

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.