Terapia cu electrosocuri

Nu suna a fi un lucru extrem de interesant: un pacient este conectat la electrozi, care faciliteaza un curent care intra in cortexul frontal al creierului acestuia. Urmeaza o criza de cateva minute. Terapia electroconvulsiva- ECT- este ultima solutie la care un psihiatru apeleaza pentru a trata un pacient care sufera de boli psihice ca tulburare depresiva majora, dupa ce medicamentele sau alte forme de tratament psihiatric au esuat.

ECT sau terapia cu electrosocuri, are abilitatea de a evoca amintiri de cosmar, fiind considerat a fi un tratament inuman, dar astazi este vazuta ca o procedura sigura ce poate trata eficient aproape 50% din pacientii care apeleaza la aceasta solutie. Este o procedura care se realizeaza in totalitate cu aprobarea pacientului iar in cele mai multe cazuri este singura solutie care il mai poate ajuta.

Totusi, in ciuda faptului ca oamenii de stiinta sustin ca functioneaza extrem de bine, ECT ramane o practica dezbatura in comunitatea psihiatrica. Asa cum si Irving Reti, direct al Electroconvulsive Therapy Service de la The Johns Hopkins Hospital, sustine intr-un raport ca” ECT este tratamentul cel mai controversat din psihiatria moderna…. niciun alt tratament nu a generat o astfel de dezbatere publica feroce si polarizata. Criticii practicii ECT sustin ca este o constrangere psihiatrica cruda; altii sustin ca este o metoda eficienta, care salveaza viata celor care sufera de probleme psihice”.

Procesul ECT

Inainte de a incepe procedura, pacientului i se cere sa completeze o evaluare medicala completa, inclusiv un examen fizic, o evaluare psihiatrica, teste de sange, electrocardiagrama si o revizuire pentru anestezie. Avand in vedere ca pacientul este adormit pe timpul procedurii, acesta nu are voie sa manance sau sa bea apa cu o noapte inainte. ECT dureaza 10 minute: se adoarme pacientul dupa care sunt plasati electrozi pe capul pacientului, functie de ce parte a creierului este vizata. Doctorul monitorizeaza efectul curentului asupra pacientului iar in tot acest timp, pacientul nu se poate misca si nu simte nicio durere.

La o apasare de buton, doctorul porneste masina ECT care trimite socuri electrice catre creierul pacientului, determinand aparitia unor crize care tin 60 de secunde. Odata e criza inceteaza, anestezicul incepe sa isi piarda din efect, iar pacientul se trezeste.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.