Tehnologia sunetului

Tehnologia reprezinta domeniul care a evoluat cel mai mult in ultima perioada, astfel ca privim acest domeniu ca parte a computerizarii. Insa, din cele mai vechi timpuri, tehnologia insemna si crearea de unelte, astfel ca aceasta a existat chiar din era primitiva. Nu trebuie sa ne gandim neaparat la calculatoare si la roboti atunci cand vorbim de tehnologie, ci exista o multime de alte subcategorii- la fel de fascinante ca cele mentionate anterior- care ne pot lasa fara cuvinte. Una din cele mai frumoase si mai putin cunoscute o reprezinta tehnologia sunetului, sau acustica. Astfel, tehnologia cu sunete a evoluat extrem de mult in ultima perioada, iar stiinta ne explica unde isi face cel mai bine treaba.

Acustica

In spionaj. Oamenii de stiinta au reusit sa creeze un algoritm care este capabil sa citeasca si sa interpreteze sunete ale unor obiecte care apar intr-un videoclip, de exemplu. Astfel, cu ajutorul sunetului sunt analizate anumite vibratii, transformand undele sonore in sunete care poti fi usor auzite. Bineinteles, aceasta tehnologie este larg folosita in spionaj, criminalistica si aplicarea legilor.

Ultrasunetele si sudura. Incepand cu anii 1960, oamenii au inceput sa utilizeze ultrasunete pentru a suda materiale plastice. Astfel, aceste unde actioneaza prin comprimarea a doua tipuri de materiale, fiind alimentate pe calea unui corn care misca moleculele, determinand frecarea care provoaca caldura. In acest fel, sudura cu ultrasunete a evoluat extrem de mult, iar in prezent este folosita la scara impresionanta in mai multe industrii.

Cu toate ca ne-am cam obisnuit cu nebuniile tehonologice din ultima perioada, holograma pare sa ne mai dea putin de gandit. Suntem capabili sa vedem o holograma insa nu o putem atinge- iar daca o atingem nu simtim nimic. In acest sens, oamenii de stiinta incerca sa dezvolte si holopuntea- adica interpretarea simtului tactil. La inceput, tehnologia numita UltraHaptics a fost dezvoltata pentru a exercita forta pe piele in momentul in care se realizeaza anumite gesturi cu scopul de a controla unele dispozitive. Aceasta tehnologie foloseste sunetul pentru a da nastere unor vibratii care sa imite sentimentul de atingere, dar cu toate acestea oamenii de stiinta sustin ca acest nivel poate fi modificat. Sigurul dezavantaj al acestei tehnologii consta in faptul ca frecventele sunt auzite de caini.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.