Cultura pop este plina de exemple de genii care nu se afla influentati de sentimente atunci cand iau o decizie, precum Sherlock Holmes, Dr. house sau Spock. Si e un lucru cu care multi sunt de acord: bineinteles ca ratiunea sufera cand implici sentimnetele.
Ratiunea si sentimentele merg mana in mana, de fapt, iar scoaterea sentimentelor din ecuatie va afecta complet abilitatea de a lua decizii. Sentimentele nu sunt o relicva a trasaturilor stramosilor nostri de pe vremea cand o carpa in jurul taliei era ceva la moda. Oamenii de stiinta abia incep sa studieze de ce sentimentele sunt atat de importante in luarea deciziilor
Sa luam in considerare cazul unui barbat care avea un loc de munca bun si un IQ mare, pana sufera o contuzie la cortexul orbitofrontal, care face legatura intre simtirea emotiilor si restul creierului – astfel, in loc sa devina o masina a logicii, se trezeste ca cele mai mici probleme din viata de zi cu zi devin probleme complexe. Ce sa manance la pranz, ce fel de pix sa foloseasca, unde sa-si parcheze masina – toate acestea au devenit probleme de nivel inalt. Astfel de lucruri se intampla cu oamenii care sufera de un traumatism la cortexul orbitofrontal: sunt complet rationali, dar nu pot lua decizii, pentru ca nu au sentimenele care sa-i impinga catre acel lucru.
Mintea foloseste sentimentele pentru a ne determina sa luam decizia corecta. Acestea sunt fundamentale omului in asemenea masura, incat nici nu poti invata sa iei decizii rationale, in primul rand. Pacientii ale caror sentimente au fost oprite de catre leziunea mentionata au dificultati chiar si in invatarea unui joc de carti, deoarece nu au conexiunea emotionala pentru a simti nevoia de a castiga sau pierde. Oamenii sanatosi, pe de alta parte, se prind de reguli doarece se simt chiar si usor agitati adunci cand sunt pe cale sa ia o decizie proasta: creierul le aminteste de datile anterioare cand au pierdut bani si ii vor avertiza sa nu faca la fel.