De cand existam, oamenii au fost obsedati de realizarea unor cladiri din ce in ce mai inalte. Exista anumite teorii care incearca sa explice de ce oamenii sunt insetati de inaltimi. Indiferent ca psihologia este cea care sta la baza ideilor cladirilor inalte, e clar ca acestea exista vii si bine definite in cel de-al XXI-lea secol. Cele mai inalte cladiri din lume sunt zgarie-norii, care, in perioadele de competitie, sunt impartite in mai multe categorii: Superinalte- peste 300 de metri si Megainalte- peste 600 de metri. Burj Khalifa din Dubai este cea mai inalta cladire din lume si masoara 830 de metri, cu toate ca pozitia de pe primul loc se va schimba in viitorul apropiat.
Pe masura ce cladirile remarcabil de inalte continua sa apara, inginerii se confrunta cu numeroase provocari. La inceput, prima problema cu care inginerii se confruntau consta in materialele pe care trebuiau sa le utilizeze. De exemplu, piatra este o optiune excelenta, deoarece poate fi stivuita pentru a se ajunge la inaltimi cat mai mari, astfel ca se obtine un efect uimitor- cum este si Catedrala Chartre din Franta. Insa, adevarata descoperire a aparut abia in secolul al XIX-lea, cand inginerul american William La Baron Jenney a plecat la studii in Franta pentru a-si slefui educatia in arhitectura. Acesta a fost coleg cu Gustave Effel- cel care a creat turnul care ii poarta astazi numele. Astfel, Jenney a reusit sa construiasca primul zgarie nori din lume, in anul 1884: Home Insurance Building din Chicago, Illinois.
Acea structura iconica a fost prima cladire incadrata in coloane de metal si grinzi, depasind limitele actuale printr-o „lovitura” eleganta, reusind sa produca o structura cu 65% mai usoara decat echivalentul uneia realizate din piatra sau caramida. Acesta si-a dedicat viata muncii sale pana la sfarsitul secolului, si a murit in anul 1907.
Cele mai inalte cladiri din lume
Burj Khalifa, Dubai – 828 metri; Shangai Tower,Shangai – 632 metri; Makkah Royal Clock Tower, Arabia Saudita – 601 metri; One World Trade Center, New York – 541 metri; Taipei 101, Taiwan – 508 metri; Shanghai World Financial Center, Shanghai – 492 metri; International Commerce Centre – 484 metri; Petronas Twins Towers, Malaysia – 452 metri; Zifeng Tower, China – 450 metri; Willis Tower, Chicago – 442 metri si Kingkey 100, China – 442 metri.
Has one comment to “Povestea celor mai inalte cladiri din lume”
Radu - 9 mai 2017
Foarte interesant! Chiar imi doresc sa le vad de aproape si, de ce nu, sa am ocazia sa ajung in varful lor. Sunt convins ca este o imagine de nedescris!