Imbatranirea populatiei mondiale

Vrem sau nu, populatia va imbatrani. Asta-i realitatea! Dar se pare ca imbatranirea va fi un proces extrem de alarmant pana in anii 2050. Potrivit Global AgeWatch, numarul total al populatiei globului va ajunge sa numere peste 11 miliarde de oameni pana la sfarsitul acestui secol, iar asta se traduce prin imbatranire excesiva.

Ei bine, exista o serie de state care deja sufera de o imbatranire excesiva a populatiei, cum ar fi statele din Europa de Vest, dar si alte tari dezvoltate din punct de vedere financiar. Astfel, 46 de state din cele 96 analizate de catre Global AgeWatch se incadreaza la categoria statelor „supra-imbatranite”, aici inregistrandu-se si cele mai proaste conditii de trai pentru cei care vor iesi la pensie.

Printre factorii care au ajutat la realizarea acestei analize au fost luati in calcul si sanatatea- speranta de viata a populatiei- nivelul de educatie, siguranta venitului financiar, interconectarea sociala dar si oportunitatile de angajare. Potrivit specialistilor, in anul precedent, Norvegia se afla in fruntea clasamentului care descrie tarile cu cele mai bune conditii de viata pentru pensionari, insa anul acesta, invingatoare a iesit Elvetia.

Romania si conditiile de viata

Cu toate ca nu se afla in top 10 a statelor cu cele mai bune conditii de viata, Romania se afla pe locul 45 a clasamentului general. Cu toate acestea, tara noastra a obtinut un punctaj destul de bun atunci cand a fost vorba de analiza sigurantei veniturilor, avand un sistem de pensii care va acoperi aproape 98% din totalul necesar, fiind putin mai mare decat media regionala- 89,7%. Chiar si asa, atunci cand a venit vorba de rata somajului dar si nivelul studiilor, Romania se afla sub media regionala.

Din punctul de vedere al sistemului medical, Romania nu arata foarte bine astfel ca inregistreaza o speranta de viata cu 20 de ani mai mare peste varsta de 60 de ani. In ceea ce priveste stare psihologica a populatiei romane, se pare ca tara noastra se afla printre cele mai prost cotate tari. Pe scurt, Romania a obtinut cele mai proaste rezultate la categoriile care tin de aspectele sociale- cum ar fi libertatea civica, conectarea sociala si siguranta publica si personala.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.