Descoperirea noului stramos al omenilor- Homo naledi- a determinat ca majoritatea oamenilor sa vorbeasca despre intreaga evolutie a omului astfel ca incearca sa isi aminteasca o serie de elemente de baza pe care le-au uitat. Exista numeroase de intrebari referitor la evolutia speciei umane, astfel ca stiinta incearca sa raspunda la cele mai importante dintre acestea.
Exista certitutinea ca a existat o evolutie umana?
Da, din mai multe motive. Impartasim aproape 99% din secventa noastra genetica cu cimpanzeii, iar acest lucru sugereza ca impartasim acelasi stramos comun. De asemenea, exista mii de fosile care dovedesc evolutia neamului nostru dupa ce ne-am separat de maimutele mari. Biologii au observat ca aceasta evolutie s-a petrecut si in cazul altor specii- analiza realizata atat pe teren cat si in laborator- astfel ca animalele continua sa evolueze chiar si in prezent. De exemplu, exista dovezi care sustin ca lupii reprezinta stramosii cainilor, sustin specialistii biologi.
Este evolutia in contradictie cu Biblia?
Da, daca Biblia este interpretata ad-literam. Evolutia contrazice povestea Genezei, care sustine ca Dumnezeu a creat toate formele de viata actuala. Insa, oamenii pot sa creada in Dumnezeu, fara insa a crede in ceea ce este scris in Biblie.
Care sunt cele mai importante momente din evolutia umana?
Evolutia speciei umane a inceput probabil, in urma cu aproape 13 milioane de ani. Primii membrii ai oamenilor au fost australopitecii- cea mai faimoasa fiind specia Lucy- Australopithecus afarensis. Cea mai veche fosila atribuita genului nostru, Homo, dateaza de acum 2,8 milioane de ani in urma. Abilitatea de a crea unelte de piatra a fost considerata a fi semnul distinctiv al speciei noastre, dar cu toate acestea, cele mai vechi unelte dateaza de acum 3,3 milioane de ani. Indiferent ca au fost realizate de australopiteci sau de specimene ale genului Homo, oamenii de stiinta inca nu sunt siguri asupra acestui lucru. Asemeni australopitecilor, primele specii ale genului Homo, cum ar fi H. erectus si H. habilis, au fost capabili sa mearga pe doua picioare.