Traim intr-o lume in care din ce in ce mai multe persoane sunt interesate de ceea ce mai nou se numeste educatia prin „e-learning”. Oare ce inseamna acest concept? Unii ar considera ca”e” provine de la educatia invatata prin mijloacele moderne de comunicare in masa, precum site-urile de specialitate, documentele si motoarele de cautare regasite prin intermediul telecomunicatiilor. Dar de fapt, educatia bazata pe e-learning include toate formele de tehnologie si comunicatie utilizate in viata de zi cu zi de fiecare dintre noi. E-learning este un mijloc de invatare prin tehnologia moderna.
A invata presupune parcurgerea unor etape de formare si canalizarea a atentiei spre diferite mijloace de informare, de la ziare, reviste, carti, articole si pagini web. Indiferent de varsta care o avem, mijloacele mass-media ne ajuta sa ne usuram activitatea de zi cu zi, ne ajuta sa rapundem cu mai multa usurinta nevoilor societatii si sa ne contruim o cale de comunicare mult mai usoara cu cei apropiati.
Se spune ca educatia este pasul cel mai important spre o lume a civilizatiei, este un pas dobandit inca din cele mai vechi timpuri si continua de-a lungul secolelor, inclusiv in era tehnologiei informationale. Dar educatia nu a inceput o data cu aceste mijloace de comunicare sau informare. Educatia a inceput cu scrierile pe tabla, cu creta, inca din cele mai vechi timpuri, in care cel care dobandea mai multe informatii era dator sa le impartaseasca si altora, in ideea de a nu pastra pentru sine acele lucruri care le-ar putea asigura o dezvoltare armonioasa.
Cu timpul, sociatatea a ajutat la dezvoltarea nevoilor sociale, astefel incat au dat startul crearii scolilor, liceeelor, mai apoi a universitatilor. Odata cu acestea, oamenii au inceput sa simta nevoia de informare, de dezvoltare, de exprimare si au continuat aceste procese intr-un ritm mai accelerat in ultimele decenii. Se spune ca omul cat traieste invata. Viata este cea care ne supune ritmului acclerat al invatarii. Din acest considerent, dar si din multe altele la care suntem supusi in viata de zi cu zi, suntem datori sa ne mentinem vie dorinta de invatare, perfectionare, autoeducare.
Asadar, educatia contituie primul si cel mai important pas in dezvoltarea unei societati umane, indiferent ca se bazeaza pe carti, internet sau alte surse de documentare si informare.