Daunele mai putin vizibile ale scandalului VW

A trisa nu este o infractiune noua. Dezvaluirile recente care sustin ca grupul Volkswagen a trisat in ceea ce priveste softul pentru emisii reprezinta cel mai bun exemplu in care sunt descrise eforturile acestuia de a se sustrage din fata legii care protejeaza sanatatea umana si mediul inconjurator.

In infractiunile impotriva mediului, este putin cam dificil sa se calculeze cine este afectat si care sunt pagubele reale. Cu toate acestea, este posibila o estimare a daunelor, bazata pe intelegerea atmosferei si a modului in care poluantii afecteaza sanatatea oamenilor. Exista analize care indica ca inselaciunea celor de la VW- care a dus la emisii de 30-40 de ori mai mari decat nivelul admisibil in timpul deplasarii- ar putea depasi mai mult de 100 milioane de dolari in ceea ce priveste daunele de sanatate.

Despre ce poluanti atmosferici se vorbeste?

Poluantii pe care VW nu a reusit sa-i controleze in mod eficient sun: oxid de azot- NO- si dioxid de azot- NO2- care sunt cunoscuti sub numele colectiv de NOx. NO2 este un poluant extrem de periculos doar de sine statator si poate determina probleme respiratorii extrem de grave. Insa, atunci cand este combinat si cu alti poluanti atmosferici, NOx poate forma poluanti chiar si mai periculosi: ozonul si pulberi in suspensie.

In practica, cantitatea totala de poluanti emisi de o teava de esapament depinde de conditiile de condus. De exemplu, conteaza foarte mult daca masina este condusa pe autostrada sau in oras, dar si la ce temperaturi se conduce. Cu mai mult de 480.000 de masini afectate, estimarile au ajuns la o valoare intre 10.000 si pana la 40.000 de tone extra de NOx eliberate numai in Statele Unite.

Care este impactul asupra sanatatii?

Ozonul si particulele in suspensie sunt cunoscute pentru ca provoaca probleme foarte grave de sanatate. Particulele mai mici de 2,5 microni in dimensiune sunt suficienti de mici incat sa fie inhalati in interiorul plamanilor si sunt cei mai periculosi pentru sanatate. Efectele negative ale acestor particule sunt descrise de atacuri de cord, boli respiratorii- bronsita si astm agravat. Ozonul provoaca simptome respiratorii, cum ar fi tusit, dificultati in respiratie si inflamatii la nivelul plamanilor. Ambii poluanti pot conduce la decese premature.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.