Cu ce se măsoară viteza vântului?

Anemos înseamnă vânt în limba greacă. Prin urmare, anemometrul este instrumentul cu care se măsoară viteza vântului. Unele anemometre pot măsura și temperatura aerului în același timp. Sunt foarte utile în diferite domenii de activitate și se folosesc de multă vreme cu succes la stațiile meteo, pe plaje, aeroporturi, diferite ramuri militare și inginerie civilă. Uneori sunt folosite de amatori interesați de astfel de măsurători. Chiar și NASA folosește anemometrul în diverse scopuri.

Anemometrul clasic

Cel mai simplu și mai comun tip de anemometru are trei cupe atașate unor brațe orizontale. Brațele sunt prinse de o tijă metalică verticală. Atunci când bate vântul, cupele se rotesc iar tija se învârte. Cu cât vântul este mai puternic, cu atât mișcarea de rotație este mai rapidă. Anemometrul contorizează numărul de rotații iar cu ajutorul acestui număr se calculează viteza vântului. Un alt tip de anemometru folosește palete asemănătoare morilor de vânt. Cu palete sau cupe, anemometrele sunt instrumente importante pentru meteorologi, care studiază mișcările curenților de aer. Toate stațiile meteorologice de la poli până la ecuator se bazează pe acuratețea anemometrelor. Viteza vântului indică schimbări în starea vremii cum ar fi apropierea furtunilor ceea ce e foarte important pentru piloți, ingineri și climatologi.

Anemometrul  modern

Anemometrele moderne folosesc metode noi de a calcula viteza vântului. Anemometrul cu fir cald are la bază ideea că un obiect se răcește atunci când trece un curent de aer peste el. Un  fir subțire este încălzit peste temperatura mediului înconjurător.

arc.ro

Aerul care trece peste acest fir îl răcorește iar procesul de răcire este înregistrat pentru a determina rezistența firului și viteza aerului. În anemometrul cu fir cald, firul este încălzit electric și plasat în bătaia vântului. Cantitatea de energie necesară pentru a menține firul fierbinte este folosită pentru a calcula viteza vântului. Cu cât viteza este mai mare cu atât energia necesară pentru a menține temperatura constantă la nivelul firului este mai mare.

Tipuri de anemometre moderne

Viteza vântului se poate determina și măsurând presiunea aerului. Presiunea se măsoară cu barometrul. Un anemometru cu tub folosește presiunea aerului pentru a măsura viteza și presiunea vântului. Acest lucru se face măsurând presiunea aerului într-un tub de sticlă aflat la nivelul anemometrului. Comparând presiunea din tub cu cea exterioară se poate calcula viteza vântului. Alte anemometre folosesc viteza sunetului sau raze laser proiectate pe particule fine din aer și măsurând efectele. Anemometrele cu laser măsoară viteza vântului în jurul mașinilor, avioanelor și sondelor spațiale. Se folosesc pentru a crea vehicule cât mai aerodinamice.

Utilizarea anemometrelor

Anemometrele moderne sunt instrumente de buzunar folosite în multe ramuri ale industriei pentru monitorizarea curenților de aer. Sistemele de ventilație, încălzire și aer condiționat sunt monitorizate constant pentru a performa la capacitate maximă. Navigația pe mare folosește anemometre pentru a determina viteza vântului. Datele sunt stocate în memoria instrumentului și pot fi transferate pe calculator pentru analiză. Anemometrul poate fi folosit atât ca instrument de monitorizate în zone industriale sau pentru a optimiza amplasamentul unor parcuri de eoliene cât și pentru diverse hobbyuri cum ar fi cei pasionați de înălțatul zmeielor. Acest hobby depinde foarte mult de viteza și direcția vântului iar un anemometru portabil poate ajuta foarte mult. Un anemometru poate fi folosit ca stație meteo privată pentru uz casnic. Un astfel de instrument poate monitoriza viteza și direcția vântului, temperatura, umiditatea și poate face predicții meteo. Se poate conecta la calculator prin USB.

Anemometrele se pot folosi după cum se vede în domenii extrem de variate de la stații meteo la navigație, mediu industrial și casnic. Sunt versatile, portabile și ușor de manevrat.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.