Copiii si tehnologia

Un aspect foarte important al zilelor noastre consta in influenta pe care tehnologia o are asupra noastra si, chiar si mai grav, asupra copiilor nostri. Pentru a mai beneficia de putina liniste atunci cand ne intoarcem de la o zi obositoare de munca, preferam sa ne lasam copiii in prezenta tabletelor sau in fata televizorului. Specialistii avertizeaza ca acesta lucru ar putea avea un impact daunator asupra celor mici. Astfel, oamenii de stiinta au decis sa studieze care este impactul tehnologiei asupra copiilor, iar pentru a ajunge la conluzii, acestia au fost nevoiti sa analizeze, in primul rand, timpul petrecut in fata TV-ului sau a calculatorului.

Cat timp petrece un copil la TV?

Studiul, realizat in cadrul proiectului EPHE, a ajuns la concluzia ca timpul mediu petrecut de un copil in fata TV-ului intr-o saptamana de zile este de 23 de ore, in timp ce in statele dezvoltate- cum ar fi Belgia sau Olanda, un copil petrece, in medie, aproape 15 ore in fata TV-ului. Ei bine, Romania nu se afla pe primul loc in acest top, ci Bulgaria, care inregistreaza un numar mediu de 25 de ore. Principalii factori care sunt asociati cu o cantitate de timp atat de mare petrecuta in fata calculatorului sau a TV-ului, constau in situatia educationala si economica a familiei. Mediul in care un copil creste spune destul de multe despre sanatatea pe care acesta o va avea in viitor. Autorul acestui studiu, Silvia Bucur, sustine ca „din moment ce se integreaza in obiceiurile familiei o serie de traditii benefice, atunci acestea au sanse foarte mari de a fi durabile”.

Acest studiu a fost realizat de catre asociatia EPHE si a constat in analizarea si identificarea inegalitatilor de comportament dar si a factorilor determinanti ai acestora, astfel ca s-a aplicat un chestionar, care trebuia completat in fiecare an de catre parintii copiilor. Putin peste 1200 de copiii au fost chestionati, iar varsta medie a acestora a fost cuprinsa intre 7 si 8 ani.

Scopul sondajului a fost acela de a promova activitati sanatoase si de a scoate in evidenta pe cele care au un impact negativ asupra copiilor. De asemenea, acest studiu a fost realizat si in alte state precum, Grecia, Bulgaria, Portugalia, Franta, Belgia si Olanda.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.