Un computer care invata sa vorbeasca in acelasi fel ca un copil mic, prin mentinerea unui nivel conversational minim cu oamenii, a fost dezvoltat de oamenii de stiinta. Masinaria, care foloseste o tehnologie de ultima ora de retea neuronala artificiala, este in stare sa mimeze modul in care functioneaza creierul uman. Acestuia i s-au dat 1500 de fraze din literatura universala si de specialitate, cu scopul de a-si structura limba. Din acel moment, computerul a fost capabil sa invete sa construiasca propozitii noi cu substantive, verbe, adjective si pronume, atunci cand poarta o conversatie cu un om adevarat.
Oamenii de stiinta sustin ca, computer-ul lor, cunoscut si sub numele de Artificial Neural Network with Adaptive Behaviour Exploited for Language Learning sau, mai pe scurt, ANNABELL, are competentele lingvistice ale unui copil de numai 4 ani. Intr-o conversatie purtata cu un adult, ANNABELL a reusit sa produca 500 de fraze de baza si reproduce modul in care copiii incep sa vorbeasca prin intelegerea discursului tinut de parinti, invatand modul in care cuvintele sunt folosite intr-un anumit context.
Dr. Bruno Golosio, cercetator in stiinta calculatoarelor de la Universitatea Sassari din Italia, cel care a si condus acest studiu, sustine ca „sistemul este capabil sa invete sa comunice cu ajutorul limbajului natural, fara o cunoastere a priori a structurii de fraze, ceea ce inseamna ca pricepe intelesul cuvintelor, rolul diferentelor dintre acestea sau folosirea de cuvinte noi intr-un anumit context. Este capabil sa invete substantive, verbe, adjective, pronume si alte clase de cuvinte, si le foloseste pentru a se exprima”.
Vom fi inlocuiti de roboti?
In timp ce tehnologia evolueaza si robotica devine un domeniu ce prinde din ce in ce mai mult contur, exista teama ca robotii vor fi aceia care vor inlocui oamenii adevarati, prin preluarea locurilor de munca, de exemplu.
Insa, cu toate ca exista sceptici care sustin ca acest lucru nu se va intampla, totusi, nu putem sa nu observam modul in care robotii deja au intrat in lumea oamenilor: din ce in ce mai multe industrii devin robotizate- nemaifiind necesar ajutorul uman; oamenii fiind controlati de roboti si inteligente artificiale dar si prin intermediul telefoanelor si a tabletelor.
Nu se stie ce se va intampa pe viitor si, cu toate ca robotii si progresul tehnologic continua sa fie domenii extrem de atractive, oamenii continua sa dezvolte un sentiment de frica fata de acest domeniu.