Celebra fraza: „un pas mic pentru om, un pas mare pentru omenire” este extrem de cunoscuta inca de cand astronautul Neil Armstrong a fost primul explorator care a pasit pe Luna in iulie 1969. In timp ce Apollo 11 se pregatea de lansare si isi continua misiunea pe Luna, inseamna ca natiunile din lume au cheltuit sume incredibile de bani pentru ca aceasta calatorie istorica sa fie posibila. De asemenea, chiar daca tehnologia evolueaza, lucrurile continua sa fie cam la fel, in ceea ce priveste cunoasterea cosmosului. Exista state care investesc sume enorme in cercetarile spatiale, iar, din moment ce explorarea spatiului a devenit o prioritate pentru oamenii de stiinta, din ce in ce mai multe state aleg sa finanteze astfel de proiecte. Aici este o lista cu tarile care cheltuiesc sume de bani enorme pentru a explora spatiul.
State care investesc in cercetari asupra Universului
Statele Unite- 18 miliarde de dolari- Nu-i nicio surpriza faptul ca Statele Unite se afla pe locul unu in ceea ce priveste explorarea Universului. NASA, programul american de cercetare spatiala, a fost fondata in 1958 si a analizat si dezvoltat aproape toate formele de explorare cunoscute la ora actuala. Cu toate ca bugetul NASA a scazut inca din 2009, cele 18 miliarde de dolari chetuite de NASA in ziua de azi raman o cifra istorica. Istoric, NASA este cunoscut pentru ca se afla in fruntea cercetarilor din cosmos.
Rusia- peste 7.7 miliarde de dolari- De asemenea, nici o surpriza si in acest caz- ne-am fi asteptat ca SUA si Rusia sa se afle pe primele locuri in topul statelor cu cel mai mare buget oferit catre cercetarile Universului. Presedintele Vladimir Putin a anuntat ca guvernul rus va investi 50 de miliarde de dolari pe Russian Federal Space Agency sau Roscomos, intre anii 2013 si 2020, deveind astfel, cel mai mare buget alocat catre o agentie de profil din lume.
Uniunea Europeana- peste 5,5 miliarde de dolari. European Space Agency (ESA) reprezinta o uniune formata din 20 de tari care lucreaza impreuna pentru a cunoaste spatiul si mai bine. Fondata in 1975, programele ESA au inclus misiuni speciale catre Luna, dar si proiecte de sateliti care orbiteaza in jurul Pamantului.