Chip-uri cu o rata de transfer egala cu viteza luminii

Intinzandu-se pe mii de kilometri deasupra oceanelor, cablurile optice permit informatiilor sa fie livrate oriunde in lume in numai o fractiune de secunda, la viteza luminii, folosind tehnologia fibrelor optice. In anul 2011, oamenii de stiinta din Statele Unite au creat primul chip fotonic din siliciu, urmatoarea generatie a tehnologiei chip-urilor de computere. Pe atunci, acestia au dezvoltat o noua modalitate de a izola lumina intr-un chip fotonic si, de asemenea, au reusit sa faca trecerea de la chip-uri normale electronice la cele fotonice.

Astazi, oamenii de stiinta de la Universitatea din Utah au descoperit o metoda mai simpla de trasmitere a datelor- un dispozitiv de mici dimensiuni care are capacitatea de a transporta informatiile prin intermediul a doua valuri de lumina separate. „Lumina este cel mai rapid lucru pe care il putem utiliza in transmiterea de informatii, insa, informatia trebuie sa fie convertita in electroni atunci <intra> intr-un laptop. In aceasta conversie, lucrurile incep sa se incetineasca. Viziunea noastra este aceea de a face mai multe lucruri cu lumina”- sustine Rajesh Menon, cercetator de la Universitata din Utah.

Viteza de transfer a datelor mai mare

Prin utilizarea unui chip fotonic- care nu este disponibil astazi in comert- nu exista nicio conversie de la fotoni la electroni in aparatul electronic. Acest lucru inseamna ca viteza de transfer va fi mai mare si nu va suprasolicita laptop-ul, si va fi nevoie de mai putina energie si de baterie pentru dispozitiv. Cu alte cuvinte, oamenii de stiinta sustin ca vom beneficia de calculatoare Lightspeed.

Datorita unui nou algoritm, Menon si echipa sa au dezvoltat un nou tip de fascule, mai mici decat cele actuale. La numai 2,4 microni, acestea pot fi plasate pe un chip din silicon, dupa care pot imparti fasciculul de lumina in doua canale separate de informatii. Fasciculele anterioare aveau dimensiunea de 100 de microni si functionau mai greu. Insa, la aceste dimensiuni extrem de mici, oamenii de stiinta pot instala milioane de astfel de fascicule pe un chip pentru a oferi o putere si mai mare de transfer.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.