Traim intr-o lume foarte bine organizata si previzibila, unde aproape orice este bine ambalat si sistematizat. Societatea urmareste mereu sa mentina ordinea, in fiecare sens al cuvantului. Dar acest lucru este doar o iluzie. Am fost invatati sa apreciem notiunile superficiale de simetrie. Organizarea reprezinta o zona de confort si ne spune ca viata nu este doar o mizerie aleatorie sau haotica. In incercarea noastra de a stabili ordinea, de obicei, cream dezordine. De exemplu, atunci cand ne cumparam haine noi pentru a face impresie in public, dulapul nostru prinde o nota de dezordine.
Universul si dezordinea
Psihologul Adam Frank sustine ca „organizarea este o lege a fizicii. Adevarul crud este ca insusi Universul este impotriva ordinii, astfel ca aduce haos in ordinea noastra, si asta pentru ca Universul, prin definitie, este haos. Intr-adevar, oricat de mult am incerca sa tinem lucrurile la locul lor, eventual, se va ajunge la o situatie de tulburare, de dezordine. Ar trebui sa invatam sa spunem „da” dezordinii si mizeriei si sa acceptam natura haoutica a Universului”.
In general, persoanele dezorganizate sunt stigmatizate ca fiind indivizi apatici si dezechilibrati, insa acest lucru nu este deloc adevarat. Oamenii descrisi de dezordine au vazut lumina si nu vor permite ca viata lor sa fie dirijata de proprietati si de idei ale societatii.
Jim Morrison spunea ca „sunt interesat de orice tine de revolta, dezordine, haos… mi se pare ca acesta este drumul adevarat catre libertatea adevarata”. Ei bine, asta nu inseamna ca ar trebui sa lasam ca orice lucru din viata noastra sa cada in haos. Organizarea este necesara, comoda si chiar bine-venita, dar, de asemenea, este si supraevaluata, iar cei care traiesc inafara acestui sistem sunt judecati in mod gresit.
Oamenii dezorganizati nu sunt lenesi ci, de fapt, au o imaginatie puternica si sunt foarte indrazneti. Potrivit Eric Abrahamson si David H. Freedman, autori ai „A Perfect Mess: The Hidden Benefits of Disorder”, se pare ca dezordinea nu inseamna neaparat lipsa ordinii. Un birou dezorganizat poate fi un sistem extrem de eficient. De exemplu, pe un astfel de birou, hartiile cu cele mai importante sarcini se vor afla la suprafata, in timp ce hartiile cu sarcini mai putin importante se vor afla in sub acestea, ceea ce inseamna ca totul are sens.