Nicotina inhalata prin fumat influenteaza creierul intr-o asa maniera incat dependenta cauzata poate fi mai problematica si mai greu de invins decat constientizeaza majoritatea persoanelor. Nicotina este atat de puternica incat, in cele din urma, afecteaza chiar structura si functionarea creierului. Se comporta atat ca stimulant cat si ca relaxant. Efectele nicotinei pot fi atat de natura fizica dar si psihica si te obliga sa fumezi in continuare.
Vulnerabilitatea organismului la aceasta substanta chimica este definita ca si dependenta de nicotina. Este continuta in diverse produse pe baza de tutun si are o influenta atat de pregnanta incat organismul dezvolta acea dependenta. O tigara normala transmite in corp aproximativ 1 mg de nicotina, responsabila pentru formarea dependentei.
Semnele dependentei de nicotina sunt:
– persoana nu se poate lasa de fumat
– persoana continua sa fumeze in ciuda complicatiilor si efectelor negative asupra sanatatii
– persoana inceteaza a mai participa la activitati sociale sau recreationale care interzic fumatul
– daca persoana incearca sa se lase de fumat, are simptome de sevraj precum dorinta acerba de a fuma, anxietate, uneori efecte fizice precum iritabilitate, diaree, dureri de cap, ameteli, probleme stomacale, constipare, dificultati de concentrare si multe altele, afectand pe total productivitatea; aceste simptome dispar de obicei in mai putin de o saptamana, si mai degraba o persoana sufera de aceste simptome datorate renuntarii la fumat decat sa sufere de consecintele ulterioare mult mai grave datorate acestui viciu.
Ca si fapt, fiecare fum de tigara inhalat transmite nicotina catre creier in aproximativ 10 secunde, si astfel te poti simti calmat, sau mai alert, dupa caz. Te simti oricum, mai bine, asa ca mai iei inca un fum. Si apoi inca unul. Nicotina reactioneaza cu diversi transmitatori neuronali precum dopamina, setotonina, norepinefrina si altii si reuseste sa schimbe structura chimica a creierului in asa fel incat efectele sa fie mai de durata.
Nicotina este de mii de ori mai eficienta decat alcoolul din punct de vedere al dependentei, si de 5-10 ori mai puternica in acest sens decat cocaina sau morfina. Este unul din cele mai provocatoare de dependenta droguri. O persoana poate deveni dependenta dupa ce a fumat un pachet intreg sau doar 5-6 tigari. Se comporta ca stimulant si are si rol de calmare in aceeasi masura.
Daca s-a ajuns la dependenta devine foarte dificil sa te lasi chiar daca iti doresti foarte mult acest lucru. Acest tip de dependenta trebuie tratat printr-o terapie de inlocuire a viciului daunator cu altceva, reducerea treptata a numarului de tigari fumate, inlocuirea tigarii cu diverse suplimente cu nicotina precum guma cu nicotina sau alte metode.
Speram ca probleme precum: uscarea pielii, forme de cancer (la plaman, la gat etc), bronsita cronica, risc ridicat de boli de inima, infertilitate, risc de accident vascular cerebral, complicatii in timpul sarcinii, simturi amortite si multe altele sa fie motive suficiente sa va convinga sa va lasati de acest viciu deosebit de daunator.
Has one comment to “Ce inseamna sa fii dependent de nicotina”
Alin - 12 aprilie 2016
Pe Planteea.ro am gasit cateva solutii care te ajuta sa scapi de dependenta de nicotina. Recomand cu incredere!