Consecintele pe care abuzurile din copilarie le au asupra dezvoltarii, respectiv a maturizarii sunt destul de grave. Chiar daca exista o perioada in care semnele abuzului, rezultatele acestuia nu sunt atat de vizibile, anumite etape din viata se invart atat de mult in jurul acestora, incat devin o problema pentru cei in cauza.
Criza se manifesta mai mult la varsta adulta, atunci cand tot ce a fost tinut in sine explodeaza, cand sentimentele devin confuze, unii dezvoltand chiar comportamente extrem de violente. Exista si cazuri in care apar tulburari psihologice dificile.
Este considerat abuz atat maltratarea fizica ori sexuala, cat si cea emotionala. Poate fi vorba despre cele care la care este supus copilul in familie, in societate, la scoala etc. Atunci cand acestea isi pun amprenta asupra psihicului, tratarea mai tarziu este o misiune pe care cei mai multi reusesc sa o realizeze numai cu ajutorul unui specialist. Serviciile de psihologie joaca un rol deosebit de important in acest context. Gasesti detalii relevante pe aceasta tema si pe danielivan.ro, site-ului unui expert in astfel de cazuri, al carui ajutor poate fi solicitat.
Efecte si manifestari ale abuzurilor din copilarie in viata de adult
Prea putine sunt cazurile in care abuzurile din perioada copilariei nu se reflecta negativ asupra vietii de adult. Bineinteles, asta nu inseamna ca diversele stari si situatii nu pot fi gestionate corespunzator, dar pentru asta e nevoie de determinare, de dorinta din partea persoanei in cauza.
Din randul consecintelor cel mai frecvent intalnite amintesc depresia, consumul de alcool, de droguri, ganduri suicidale chiar, dar si incapacitatea de a dezvolta relatii normale cu cei din jur. De asemenea, o situatie grava este cea in care cel ce a fost abuzat ajunge sa abuzeze minori la randul sau. S-au realizat statistici medicale din care rezulta ca o parte insemnata a celor ce au trecut printr-o astfel de copilarie ajung sa manifeste acelasi tratament abuziv.
Aici este momentul in care intervine rolul specialistului, al celui care il poate ajuta pe cel in cauza sa isi controleze traumele din trecut. Nu este o misiune usoara, dar este o necesitate, atat pentru sanatatea celui care trece prin astfel de stari, cat si a apropiatilor. Din acest motiv exista persoane specializate, ca psihologul Daniel Ivan, care detin atat experienta, cat si rabdarea necesara pentru a ajuta la redresarea lucrurilor.
Cei care experimenteaza constant sau frecvent lipsa de incredere, atat in propriile persoane, cat si in cei din jur, pot fi ajutati in acest sens, sa se simta mai confortabil cand vine vorba de asta. Neincrederea profunda trebuie neaparat combatuta, pentru ca duce la gelozie, la posesivitate. Intocmai pentru ca sunt stapaniti de frica de a nu fi vulnerabili, adultii care au fost maltratati in copilarie prefera sa traiasca in singuratate, in izolare. Se simt incapabili de a se implica afectiv sau emotional intr-o relatie.
Si lista cu efectele pe care abuzurile din copilarie le pot avea asupra vietii de adult poate continua. Cert este ca exista aceasta posibilitate, de a apela la ajutor specializat, pentru a tine lucrurile sub control. Citeste mai multe despre acest subiect pe danielivan.ro.