Pana acum 5000 de ani in urma, Sahara era casa unor locuri luxuriante, plina de lacuri si pajisti, si era locuita de hipopotami si girafe. Acest lucru a avut loc in momentul in care Africa inregistra o perioada mai umeda, iar oamenii de stiinta inca nu stiu exact cum a inceput aceasta era si cum a luat sfarsit. Acest climat a permis oamenilor timpurii sa migreze inspre Africa, in caz contra, Sahara ar fi demonstrat ca ar fi un impediment serios. Tranzitia catre conditiile desertice din prezent s-a petrecut, probabil, acum 3300 de ani in urma, fortand oamenii sa migreze in regiuni mai optime.
Cum ar fi aratat viata in Sahara?
In decursul acestei perioade, au existat o multime de lacuri in sudul Libiei, iar lacul Chad din prezent, avea o dimensiune mult mai mare decat cea actuala. In jurul acestor lacuri, civilizatiile care au folosit unelte si care au dat nastere artei, au lasat in urma orase si artfectate, care in prezent sunt ingropate sub nisipuri. In anul 2000, o echipa de paleontologi a cautat oase de dinozaur in sudul Nigerului si a descoperit ramasite de oameni, care au trait cu mii de ani in urma. Acestia au gasit, de asemenea, si cioburi de lut, margelele, uneltele de piatra dar si oase de crocodili, pesti, scoici si broaste testoase.
In anul 2003, o expeditie a descoperit cel putin 170 de sit-uri de mormite. Astfel, conform cioburilor de ceramica gasite in zona, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca aici au locuit triburile Kiffian si Tenerian. Desertul a actionat ca o bariera care separa civilizatiile din Africa Subsahariana de Africa de Nord si de Mediterana.
Pe de alta partea, o Sahara luxurianta ar fi dat nastere dezvoltarii de asezari – unde existau orase dar si guverne centralizate. In plus fata de cresterea zonei ocupate de catre oameni, dar si in ideea de dezvoltare a retelelor comerciale antice, aici s-ar fi aflat o legatura genetica, lingvistica si de amestecare dintre populatiile din Africa si din Eurasia. Totusi, se pare ca, si in acele vremuri, bolile tropicale erau o problema destul de importanta. De asemenea, se pare ca civilizatiile din Sahara ar fi inregistrat diferite grade de dezvoltare, iar Sahara ar fi putut asa fie casa unei culturi unitare mari, cum ar fi China, cu efecte majore asupra dezvoltarii civilizatiilor mediteraneene si europene.