Vor deveni oamenii din ce in ce mai inalti?

Oamenirea s-a transformat intr-un mod uluitor in ultimile secole. Populatia globala a crescut de la un simplu miliard de locuitori pana la sapte miliarde in zilele noastre. In tarile dezvolate, speranta medie de viata a crescut de la 45 de ani in mijlocului anilor 1800, pana la aproximativ 80 de ani in zilele noastre. Cu toate acestea, oamenii s-au schimbat si din punct de vedere fizic,o mare parte a oamenirii, este cu mult mai inalta decat a fost vreodata.

Inaltimea oamenilor a crescut foarte mult in tarile puternic industrializate, cum ar fi Marea Britanie, statele unite sau Japonia, care au castigat 10 cm in inaltime. Dar pentru castigurile inaltimii oamenilor, din ultimii 150 de ani, o singura natie este in evidenta mai mare decat celelate. Printre oamenii populatiei din Olanda, inaltimea medie a barbatilor este de 188 cm iar a femeilor de 170 cm, fiind cu aproximativ 20 de centimetri mai inalti decat predecesorii sai din secolul XIX.

Dar de ce, inaltimea oamenilor a crescut atat de mult in ultima perioada?

Un studiu recent a aratat ca aceste fluctuatii ale inaltimii oamenilor depind de doi factori: dieta si boli. De exemplu, daca copiii care sufera de probleme diuretice, nu primesc destula mancare si nutrienti pentru a trata aceasta afctiune, inaltimea lor va fi intens diminuata in momentul in care va ajunge adult.

Secolul XVII a fost caracterizat de inaltimi mici ale populatiei europene, inaltimea medie fiind mai mica de 162 cm.

Cu toate acestea, in unele tari puternic industrializate, cum ar fi Statele Unite, inaltimile s-au stabilizat dupa secolul XIX. De la Razboiul de Independenta, al Doilea Razboi Mondial, de la mijlocul secolului XX, americanii s-au dezvoltat, in ceea ce priveste inaltimea, mai mult decat personele care se aflau in tarile industrializate. Astazi, inaltimea medie a unui american este de 176 cm la barbati si 163 cm la femei; aproximativ aceeasi pe care hipioti care au participat la Woodstock o aveau  acum 45 de ani.

 

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.