Nu mai este foarte mult si vine si Sfantul Andrei. Vorbesc despre aceasta sarbatoare a crestinilor, o sarbatoare destul de serbata de catre romani, mai ales ca aceasta sarbatoare aduce foarte multe traditii si obiceiuri.
Stim cum, atatea sate si orase si tot atatea traditii. Este normal ca fiecare parte a tarii sa aiba propriile traditii si obiceiuri. De Sfantul Andrei, oamenii considera ca aceste traditii trebuie sa fie puse in practica numaidecat. Pentru noaptea dinaintea Sfantului Andrei, romanii traditii unice care s-au transmis inca de la daci. Si pentru ca traditiile poporului roman sunt frumoase si mistice, merita sa le cunoastem si sa le povestim copiilor nostri. In noaptea de 30 noiembrie lupii se aduna, iar Sf. Andrei imparte prada, pentru iarna care incepe, fiecarui lup… Noaptea Sfantului Andrei ar trebui sa fie Halloween-ul romanilor.
Se stie ce a simbolizat lupul pentru daci, daca insusi steagul lor avea infatisarea unui balaur cu cap de lup. Se credea si inca se mai crede si acum ca in ziua de 30 noiembrie, lupul devine mai sprinten, isi poate indoi gatul teapan si nimic nu scapa dinaintea lui. De aici si credinta ca „isi vede lupul coada”. Ziua se serbeaza prin nelucru in casa, ca sa nu strice lupii vitele. Primejdia nu este numai pentru vite, ci si pentru oamenii care indraznesc sa plece la drum, in ziua cand porneste si luparia.
Traditii romanilor de Sfantul Andrei sunt cele mai frumoase pentru ca s-au pastrat inca din vremea dacilor. Chiar si atunci, in vremurile indepartate, oamenii tineau cont de acete sarbatori si de aceste traditii. Oricum ar fi, toate traditiile romanesti sunt speciale si mistice si merita sa le asucltam, sa le cunoastem si chiar daca nu tinem cont de ele, cel putin sa le povestim copiilor nostri. Aceasta si a Sfantului Andrei nu doar ca serbeaza purtatorii acestui nume ci este numita si Ziua lupului sau Gardinetul schiop.