Atunci cand mobilitatea corpului are de suferit si observi probleme semnificative la nivelul spatelui, ar trebui sa te intrebi daca nu cumva suferi de torticolis. Nu ai cum sa ignori simptomele afectiunii deoarece intensitatea acestora este deseori deranjanta, avand impact asupra sistemului muscular si osos.
Atunci cand observi o usoara deviere a capului sau experimentezi afectiuni ale spatelui, este destul de clar ca ai nevoie de consultul unui specialist. De multe ori adoptarea unei pozitii incorecte in scaun, obezitatea si expunere la curent, sunt cauzele datorita carora apare torticolisul.
Torticolisul – in ce consta si ce poti sa faci pentru a te trata?
Este o afectiune provocata de rasucirea, extensia sau flexia muschilor gatului. De asemenea, atunci cand acestia sunt pozitionati necorespunzator, se fac resimtite dureri din ce in ce mai greu de suportat. Boala se manifesta in mod treptat, iar in cadrul acesteia pot fi implicati si factori genetici. Desigur, exista si posibilitatea sa apara pe fondul unei traume, precum si ca efect secundar in urma administrarii unor medicamente.
Orice forma de torticolis netratata se poate transforma intr-o conditie medicala permanenta. Cei ce “reusesc” sa isi rasuceasca sau sa indoaie gatul in mod extrem isi pot declansa o stare de torticolis acut. Atingerea muschilor laterali din zona gatului poate provoca sensibilitate.
Care sunt cauzele ce stau la baza aparitiei acestei afectiuni?
Pentru a beneficia de un tratament pentru torticolis in Cluj sau orice alt oras din tara, este necesar sa se identifice cauzele aparitiei acestei afectiuni.
Astfel, cele mai cunoscute dintre acestea sunt: obezitatea, tumorile, artrita coloanei cervicale, traume congenitale la nastere, leziuni ale coloanei vertebrale sau a musculaturii de la gat, adoptarea pozitiei incorecte la birou, expunerea la curenti de aer, anomalii vasculare, abuz de substante stupefiante, etc.
Iti dai seama ca suferi de torticolis atunci cand experimentezi: tensiune musculara, dureri (de cap, umeri, gat, spate), lipsa de mobilitate la nivelul gatului, crampe la gat, senzatii de arsura, cap orientat spre partea laterala.
Ce tratament este indicat in cazul torticolisului?
Daca descoperi ca suferi de aceasta afectiune, sigur vei dori sa gasesti o solutie. Tratamentul pentru torticolis Cluj ar trebui sa fie intotdeauna asemanator in orice alt oras. Clinica de chiropractica CHIROMEDICA Health Center trateaza cu success acesta afectiune. Tratamentul consta, in general, pe relaxarea muschilor contractati de la gat. In acest sens este folosita terapia chiropractica, ce este combinata cu terapia punctelor trigger. In aceeasi clinica pot fi gasite solutii nedureroase pentru numeroase alte afectiuni: tratament scolioza, tratament discopatii lombare, tratament pentru entorse etc.
In alte situatii este necesara administrarea unor medicamente prescrise de medicul specialist, injectarea de toxine botulinice (medicul la care apelezi iti poate spune despre ce este vorba), folosirea unor aparate ce actioneaza asupra muschilor respectivi, exercitii usoare de intindere, fizioterapie, interventii chirurgicale (in cazuri speciale).
De obicei observi imbunatatiri rapide ale conditiei sau in cazuri mai grave, dupa cateva tratamente. Asta depinde de cat de avansata este afectiunea. Interventiile chirurgicale sunt necesare atunci cand persoanele in cauza au dureri si spasme musculare persistente in zona gatului.
Indiferent de stadiul in care a ajuns aceasta boala, este bine sa luam masurile cuvenite cat mai repede cu putinta. Vom incepe apoi sa experimentam dureri deranjante, iar disconfortul creat de acestea se vor reflecta si in randamentul pe care il dam la locul de munca sau in cadrul diverselor activitati in care suntem implicati.