Semnificatia culorilor

Culorile sunt descrie de o mare putere simbolica. Chiar si in lumea moderna- vorbitoare de limba engleza- unde superstitiile au disparut in cea mai mare parte a lor, culorile si-au pastrat asociatiile lor vechi. Cei mai multi oameni stiu deja ca miresele se imbraca in alb, ca oamenii poti fi „rosii de nervi” sau ca cineva se poate simti „verde de furie”. Dar aceste conotatii necesita o privire inapoi in credintele si practicile lumii antice.

Simbolismul culorilor

Rosu pasional. Rosu are o serie de semnificatii simbolice, fiind identificata ca si culoarea pasiunii. Cand oamenii devin nervosi, fetele lor capata o nuanta rosiatica, iar atunci cand se simt rusinati sau fericiti li se coloreaza obrajii. In lumea antica, se credea ca rosul este o culoare care protejeaza de boli si de rele, iar din aceasta cauza copiii poarta ceva rosu pentru a nu fi deocheati.

Albul pur. In cele mai multe civilizatii, albul a simbolizat puritatea si inocenta iar hainele albe erau purtate pentru a exprima puritatea.

Negrul misterios. Multe culturi antice erau de parere ca negrul reprezinta culoarea misterului si a intelepciunii lui Dumnezeu. Acest lucru se intampla deoarece noaptea, absenta luminii depasea perceptia umana, fiind un moment oportun de a explora intelepciunea lui Dumnezeu.

Albastrul trist. Potrivit istoricilor, asocierea primara dintre cerul senin si culoarea albastra a fost insemnata ca „albastru adevarat”. Acest lucru se datoreaza faptului ca albastru este culoarea cerului senin si a calmului atmosferic, fiind o reflexie calma care duce catre adevar. In prezent, albastrul transmite tristete si disperare deoarece este asociat cu lacrimi sau cu ploaie.

Verdele natural. Din motive evidente, culoarea verde reprezinta natura si mediul inconjurator. De asemenea, din punct de vedere abstract, verdele simbolizeaza intelepciunea. Potrivit istoricilor, egiptenii antici credeau intr-un zeu numit Toth care conducea sufletele mortilor pe „un deal de viata si intelepciune vesnica”. Mai tarziu, romanii si-au bazat zeul Mercur pe Thoth, iar din acest motiv, in astrologie, verdele este asociat planetei Mercur, fiind corpul ceresc care guverneaza mintea.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.