Sa folosim tranzactii electronice sau nu?

Banii electronici sau digitali reprezinta tehnologia care utilizeaza diverse metode electronice pentru achitarea unor tranzactii. Este impartita in doua categorii, forma online si cea offline. Forma online a banilor electronici implica realizarea de tranzactii cu ajutorul internetului. Forma offline implica utilizarea folosirea cardurilor si bancomatelor.

Avantajele banilor electronici

Serviciile monetare electronice ce sunt gasite pe internet ofera usurinta atat utilizatorului cat si bancherului. Sistemul online de plata poate fi accesat prin internet de oriunde din lume, asadar utilizatorul nu mai trebuie sa se deplaseze la un ghiseu bancar sau la o filiala a bancii pentru a face o tranzactie. Sistemul online prezinta avantaje si pentru banci, ganditi-va la cozile uriase care se formeaza uneori. Prin aceasta facilitate a banilor electronici nu se mai formeaza aglomeratii si se mareste viteza tranzactiilor. Acest avantaj este completat si de faptul ca tranzactiile sunt de o mare acuratete, fiind realizate cu ajutorul masinilor si computerelor, astfel fiind reduse si cheltuielile cu munca ce implica angajarea casierului, paza si restul personalului bancar.

Chiar si afacerile mici, comercianti locali si business-uri de mica angergura pot accesa direct si tranzactiona pe aceasta piata globala, prin facilitatea cumparaturilor online. Cumparaturile se pot face de acasa, cu ajutorul unui card. Unele carduri vin si cu optiunea de a restrictiona chiar anumite plati. Spre exemplu parintii unui student pot transfera bani acestuia daca se afla la distanta, dar daca acei bani sunt pentru achitarea taxei de scolarizare, vor putea fi folositi doar in acest scop. Un alt avantaj al banilor electronici este faptul ca se pastreaza un istoric al tranzactiilor, exista o baza de date cu toate tranzactiile, care poate fi verificata oricand in cazul in care exista nelamuriri.

Dezavantajele banilor electronici

Sistemul de plati electronic poate fi foarte confortabil pentru utilizatori, cu toate acestea este susceptibil fraudelor. Sistemul de plati online are aceleasi probleme pe care le are si un cont de email creat de pe un computer. Aceasta facilitate de plata online poate fi hackuita sau infectata cu diversi virusi daca nu este securizata suficient. Protectia identitatii este o alta problema, intrucat exista persoane care abuzeaza de cunostinte pentru a profita de aceste sisteme. Trecand peste eventualele avantaje si dezavantaje se poate spune ca acest sistem foarte convenient este tot mai mult acceptat si utilizat.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.