Pompa submersibila: cum o alegi

O pompa submersibila devine importanta pentru orice gospodarie. Exista situatii in care alimentarea cu apa nu este altfel posibila, exista alte situatii in care necesarul este insuficient – presiunea apei de la robinet este prea mica. Mai apar si alte evenimente: uneori ploile inunda beciurile si subsolurile, prin urmare apa murdara trebuie evacuata in mod eficient. Astfel de situatii impun alegerea unei pompe submersibile pentru ape curate sau a uneia de drenaj, pentru ape murdare. Trebuie insa cunoscute cateva criterii esentiale pentru ca pompa aleasa sa fie cea mai potrivita.

Scopul folosirii pompei va determina in primul rand selectia. O pompa submersibila eficienta poate fi folosita in situatia in care presiunea apei la robinete in casa este prea redusa, pentru irigarea gradinilor, pentru pomparea apei din piscine sau chiar pomparea apei dintr-o fantana sau un put pentru alimentarea unei intregi locuinte. In acest din urma caz va trebui tinut cont de o serie de factori suplimentari. Va fi avut in vedere numarul de persoane care locuiesc in gospodarie, dar si inaltimea de pompare si necesarul zilnic de apa. In cazul in care se alege o pompa submersibila de putere mai redusa, aceasta nu va putea face fata pomparii apei potabile de la o adancime mare.

Cu totul altfel sta situatia insa in cazul in care se doreste o pompa de drenaj pentru ape murdare. O astfel de pompa indeplineste o misiune mult mai dificila, cea de a absorbi si pompa apa cu un continut de particule uneori destul de mari. Este vorba aici de evacuarea apelor reziduale in cazul refularii canalizarilor sau conductelor de apa, de evacuarea foselor septice sau de eliminarea apelor din subsoluri, pivnite si pasaje subterane. Astfel de ape murdare contin particule ce pot sa blocheze functionarea unei pompe submersibile normale, drept pentru care pompele de drenaj sunt dotate si cu tocatoare pentru maruntirea acestora.

Nu in cele din urma, caracteristicile tehnice ale pompelor, fie pentru ape murdare, fie pentru ape curate, determina alegerea potrivita. Este vorba de puterea de pompare, de debitul pe care il poate oferi pompa si nu in cele din urma la filtrele incluse pentru purificarea apei – in cazul pompelor submersibile.

Desi majoritatea suntem de parere ca produsele de import sunt superioare din punct de vedere calitativ, acesta nu poate fi un criteriu de selectie relevant pentru pompele submersibile sau de drenaj. Exista si producatori autohtoni recunoscuti pe piata, ce pot sa ofere astfel de solutii eficiente, pentru ca misiunea drenarii apelor reziduale sau a pomparii apei potabile sa poata fi indeplinita cu succes.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.