Poltergesit: un spirit galagios

Un poltergesit este, probabil, cel mai cunoscut si cel mai temut tip de fantoma. Se spune ca acesta este un spirit care hartuieste si isi chinuie victimele, iar hartuirile sale includ evenimente minore dar misterioare si deranjante, cum ar fi sunete puternice, mutarea mobilei, a cersafurilor sau a altor obiecte mici care sar in mod inexplicabil de pe rafturile unui dulap. Bineinteles, a vorbi despre „modele” de fantome e ca si cum am discuta despre specii diferite de dragoni sau de spiridusi: totul este o inventie, astfel ca exista atat de multe tipuri de fantome pe cat iti poti inchipui. Cu toate acestea, oamenii din intreaga lume cred in fantome si in spirite, iar in urma unui studiu se pare ca aproape 37% din americani cred in case bantuite.

Nimeni nu stie cu exactitate ce sunt fantomele sau daca acestea chiar exista, insa unii sunt de parere ca fantomele reprezinta spiritele celor morti care se pierd intre cele doua lumi. Altii sunt de parere ca fantomele reprezinta sufletele oamenilor care au avut o moarte prematura sau violenta.

Istoria termenului de poltergeist

In lucrarea istoricului R. C. Finucane, „Fantome: Aparitii ale mortilor si transformare culturala”, acesta subliniaza ca notiunea de poltergesit „provine din combinarea a doi termeni germani, si inseamna <a crea o perturbare> dar si <spirit>. Cu toate ca o multime de exemple se pot gasi chiar din secolele timpurii, aceasta forma de hartuire spirituala devine una populara in timpul anilor 1600.”

Interpretarea tulburarilor misterioase ca fiind cauzate de o prezenta fantomatica a aparut recent- in trecut, astfel de evenimente erau atribuite actiunii vrajitoarelor sa a Satanei. Filmele horror despre fantome sau spirite malefice, printre care „Poltergesit”, „The Amityville Horror,” si „The Exorcist” au influentat destul de mult modul de gandire al oamenilor fata de fenomenele supranaturale.

In general, un poltergesit este asociat cu prezenta unui copil, ceea ce conduce la ideea ca, copiii cauta un soi de atentie folosindu-se de acest motiv. Intr-adevar, au existat o multime de cazuri in care copii s-au prefacut, insa un astfel de caz din America anilor 1800 a dat nastere si unei secte religioase.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.