Ghid pentru parinti: cum alegi patutul copilului

Unul din putinele momente cand ii lasam pe micuti nesupravegheati sunt reprezentate de cele cand acestia dorm. Chiar si in aceasta situatie, trebuie insa sa fim siguri ca cei mici sunt protejati, prin urmare trebuie sa gasim un patut pentru copii potrivit.

Pe piata sunt disponibile diverse modele de patuturi bebe, astfel de cele mai multe ori, ca parinte, esti pus in dificultate cand vine vorba de o alegere. Ce este in fapt un patut pentru bebe? Imaginati-va propriul pat, incadrat de un grilaj, cu partea de sus descoperita – cam asa arata un patut pentru copil, care ii asigura gradul de protectie dorit.

O alta intrebare care se pune in situatia in care se doreste cumpararea unui patut pentru copil este urmatoarea: cat timp va fi folosit patutul pentru copii? In medie, un astfel de patut este utilizat 24 de luni. Desigur, situatiile difera: unii copii pot sa foloseasca timp mai indelungat patutul, altii un timp mai scurt. Momentul in care patutul trebuie schimbat este acela in care copilul devine prea mare pentru respectiva piesa de mobilier, sau acela cand „evadeaza” din siguranta patutului fara un efort prea mare.

Dupa cum spuneam, exista diverse modele de patuturi bebe disponibile pe piata. Primul dintre acestea ar fi patutul de tp standard. Acesta dispune de un cadru imprejmuitor pe toate lateralele, un cadru solid, ce garanteaza protectie si de asemenea o saltea confortabila. In general astfel de patuturi de tip standard sunt si optiunea cea mai ieftina, au o constructie rezistenta si sunt durabile.

O alta optiune disponibila parintilor ce cauta o solutie in gama variata de diverse modele patuturi bebe sunt asa-numitele patuturi convertibile. Apar sub varianta 2 in 1, 3 in 1, 4 in 1 etc. Pot fi adaptate atat in forma de patut pentru copil cu varsta de pana la 2 ani, iar pe masura ce micutul inainteaza in varsta, lateralele pot fi detasate si patutul pentru bebe se poate transforma intr-un pat in toata regula, simplu sau dublu. Aceasta solutie este de asemenea una durabila, intrucat nu va mai fi nevoie de cumpararea unui alt pat, odata ce copilul creste: patutul va fi pur si simplu transformat in unul potrivit stadiului dezvoltarii copilului.

Patuturi pliabile si portabile – acestea reprezinta de asemenea o solutie cautata, in special in conditiile in care locuintele au suprafete nu tocmai mari si se doreste eficientizarea spatiului. Patuturile pliabile sau portabile sunt de asemenea utile in situatia in care se calatoreste impreuna cu copilul. Usor de montat si demontat si avand si avantajul de a putea fi folosite si in caz de voiaj, astfel de patuturi sunt insa limitate din punct de vedere al designului si necesita verificari periodice ale sistemelor de prindere si sustinere.

Ca si variante de design, materiale de constructie sau functionalitate, exista numeroaste tipuri de patuturi. Astfel, patuturile bebe multifunctionale pot include una sau doua piese de mobilier incorporate in propria structura – rafturi, o tablie unde copilul poate fi schimbat sau chiar un loc in care cel mic poate lua masa.

Dupa cum spuneam, optiunile sunt foarte variate. Exista insa tot timpul o solutie potrivita, iar daca patuturile din comert nu se potrivesc exigentelor, parintii pot opta oricand pentru patuturi realizate la comanda. Avand in vedere elementele enumerate mai sus, alegerea patutului pentru copil nu va mai fi o misiune atat de dificila.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.