Fenomene astronomice in septembrie 2015

Venus, Mercur si chiar Saturn reprezinta numai cateva aparitii care vor putea fi vizibile pe cerul noptilor din luna septembrie. In aceasta luna, Mercur ar putea fi zarit aproape de orizontul din vest-sud-vest, in timp ce Saturn devine din ce in ce mai mic in fiecare seara, la asfintit. Intre timp, Marte, Jupiter si Venus pot sa isi faca aparitia in cerul de dinaintea rasaritului Soarelui, insa numai planeta stralucitoare Venus va fi zarita foarte usor in zori, doarece va fi din ce in ce mai mare odata cu trecerea zilelor.

Astfel, Venus va putea fi zarita pana la data de 10 septembrie, si cu toate ca si Marte va putea fi observat, stralucirea Panetei Rosii nu va fi la fel de vizibila ca celei a Venus. In timpul celei de-a doua saptamani a lunii septembrie, Jupiter apare in diminetile luminoase si va deveni mai greu de observat pe masura ce se ajunge in ultima decada a lunii.

Pe 4 septembrie, la numai trei sferturi de ora dupa ce Soarele apune, poti analiza orizontul daca iti doresti sa vezi planeta Mercur. Astfel, Mercur se va afla la 27 grade est fata de Soare in seara zilei de 4 septembrie, insa va fi foarte greu de observat la latitudinile nordice. Insa, daca iti doresti sa vezi frumoasa planeta, vei avea nevoie de binoclu sau de un telescop foarte bun. Mercur va trece intre Pamant si Soare in noaptea de 30 septembrie.

Eclipsa de Luna

Un fenomen extrem de frumos pe care il putem vedea chiar si din Romania va fi reprezentat de eclipsa totala de Luna din noaptea de 28 septembrie. Astfel, la noi in tara, eclipsa va fi vizibila abia spre orele diminetii, din moment ce Luna se va afla foarte aproape de orizontul vestic, astfel ca faza maxima a eclipsei se va inregistra la ora 5:47. Cu toate acestea, momentele eclipsei nu vor reusi sa fie in intregime vizibile din cauza conditiilor atmosefrice, dar specialistii sustin ca nu ar trebui sa ne ingrijoram in legatura cu faza maxima: atunci cerul va fi limpede astfel ca si eclipsa se va vedea perfect.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.