Fa cunostinta cu robotul humanoid a celor de la NASA

NASA a anuntat in urma cu o zi ca va incepe testarea unui robot umanoid, pe care il vor trimite in viitoarele misiuni spatiale pe planeta Marte sau chiar dincolo de Sistemul nostru Solar. Un grup de oameni de stiinta condus de catre Russ Tedrake, va dezvolta algoritmi de functionare pentru acest robot, cunoscut si sub numele de „Valkyrie” sau „R5”, ca parte a viitorului plan NASA- Space Robotic Challenge. Astfel, planul are ca scop crearea de roboti autonomi capabili sa ia locul oamenilor sau sa ii ajute pe acestia in misiunile extreme din spatiul cosmic.

Echipa lui Tedrake- care a fost selectata din grupe care au optat pentru planul Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) Robotics Challenge, va primi aproape 250.000 de dolari pe an, vreme de doi ani, de la Agentia SPatiala NASA.

Robotul care exploreaza spatiul

NASA sustine ca este interesata de robotii umanoizi din cauza ca acestia pot ajuta sau chiar sa inlocuiasca astronautii umani care lucreaza in mediile extreme din spatiul cosmic. Robotii ca R5 ar putea fi utilizati in misiunile viitoare fie ca roboti precursori care sa indeplineasca diferite sarcini inainte de sosirea oamenilor, fie ca roboti umanoizi asistenti care colaboreaza cu echipajul uman. In timp ce R5 a fost conceput initial pentru a finaliza o serie de manevre pentru ajutor umanitar, scopul sau principal, din prezent, este acela de a dovedi ca este capabil sa fie demn de astfel de misiuni complicate din spatiu.

„Progresul in domeniul roboticii, inclusiv colaborarea cu robotii umanoizi, este critica pentru dezvoltarea capacitatilor necesare pentru calatoria noastra pe Marte. Suntem multumiti ca am ajuns sa lucram cu oameni de stiinta specializati, care ajuta NASA in urmatorul sau pas important”- sustine Steve Jurczyk, administrator al Space Technology Mission Directorate (STMD), NASA. Sperantele de a dezvolta un robot capabil sunt foarte mari, din moment ce oamenii de stiinta au reusit sa il creeze pe Atlas- robotul capabil sa deschida usi, sa urce scarile sau chiar sa conduca o masina.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.