Educarea robotilor pentru a gandi ca oamenii

Creierul uman este o sursa nesfarsita de informatii. In ultimii ani de zile, oamenii de stiinta si inginerii din intreaga lume au facut progrese majore in ceea ce priveste reproducerea elementelor cheie ale gandirii umane in masinarii si roboti, constribuind astfel, la o mai buna intelegere a mintii. Insa, in ciuda cercetarilor lor, foarte multe studii raman, in continuare, mistere… cel putin pentru moment.

Un experiment recent realizat de catre oamenii de stiinta de la MIT demonstreaza capacitatile unei masinarii de a invata. Astfel, oamenii de stiinta si-au dat seama cum pot face ca o masina sa identifice anumite clase de obiecte (in acest caz, caractere scrise de mana), dupa ce au oferit numai cateva exemple. Prin faptul ca a oferit informatiile computerizate despre modul in care caracterele au fost create, masinaria a fost capabila sa inteleaga componentele care stau la baza scrisului, astfel ca a reusit sa le reproduca singura.

Dar, cum ramane cu masinariile care sunt capabile de a identifica obiecte absurde? De exemplu cum reusesc oamenii sa isi dea seama ca o cana este o cana, indiferent de culoare, forma, dimensiune sau textura? Si, cum putem face identificarea chiar si atunci cand vedem numai jumatate din obiect?

Reproducerea gandirii umane la roboti

Un nou studiu realizat de oamenii de stiinta de la Georgia Tech afiseaza progrese in ceea ce priveste crearea de masinarii care pot reproduce gandirea umana asupra „proiectiei aletorii”. Astfel, cercetatorii au descoperit ca oamenii folosesc mai putin de 1% din datele disponibile din creier, pentru a identifica un anumit obiect. Acestia cred ca descoperirile lor ar putea explica modul in care oamenii sunt capabili sa proceseze tot felul de date vizuale si sa le acceseze in orice fel de circumstanta.

Cheia care ar putea oferi abilitatea robotilor de a copia oamenii in aceasta privinta ar putea consta in programarea reproducerii de retele neuronala. De exemplu, oamenii de stiinta de la UC Berkeley au utilizat programare de retea neuronala pentru a construi un robot care se poate invata pe el insusi cum sa mearga- la fel ca un copil de-a lungul timpului.

Este clar ca am parcurs un drum lung de la primele zile in care au aparut calculatoarele si robotica. Insa, avand in vedere toate descoperirile de pana acum, nu avem cum sa nu ne intrebam cat de inteligenti vor deveni robotii si daca acestia vor reprezenta o amenintare la adresa speciei umane.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.