Deviatia de sept – cand este necesara operatia?

O afectiune intalnita destul de frecvent si care are nevoie de interventie chirurgicala este deviatia de sept. In cazul acesteia are loc deplasarea spre stanga sau dreapta a osului si a cartilajului ce impart cavitatea nazala in doua. Este necesara interventia unui specialist in ORL pentru ca din cauza deviatiei, respiratia este ingreunata. Se distinge un dezechilibru in randul celor care prezinta astfel de dificultati, respectiv care vizeaza marimea pasajelor respiratorii.

Potrivit estimarilor, mai mult de 80% prezinta nealiniere la nivelul septului nazal. Cand pacientul prezinta insa dezechilibre mai grave, respectiv cand apar probleme serioase de respiratie, este neaparat necesara tratarea.

Din ce motiv apare deviatia de sept?

Sunt persoane care se nasc cu o deviatie de sept, in timp ce altele o dezvolta in timp, ca urmare a unor leziuni sau traumatisme suferite la nivelul nasului.

Ce simptome prezinta cei care sufera de deviatie de sept?

Va identifica afeciunea orice specialist a unui cabinet ORL Mures 2018 sau din orice alt oras din tara, prin simptomele de care afectiunea vine insotita. Poate sa isi dea seama si pacientul de faptul ca are deviatie de sept, daca este suficient de receptiv la acestea. Spre exemplu, sunt un indicator ce nu poate fi trecut cu vederea, infectiile sinusului si cu atat mai mult cele repetate. Dintre simptomele cele mai frecvente existe mai identificam: hipersecretie, dureri de cap, dureri faciale, sangerari nazale, respiratie zgomotoasa.

Cum se poate trata deviatia de sept?

Exista situatii in care medicul ORL-ist poate recomanda tratarea cu medicamente. Cu toate acestea nu sunt mereu de efect, motiv pentru care situatia necesita interventie chirurgicala pentru a putea repara septul.

Referitor la interventie aceasta are menirea de a corecta deviatia si trebuie sa fie efectuata intr-un cadru ambulatoriu. Aceasta trebuie efectuata sub anestezie locala ori generala, dupa caz. Timpul interventiei depinde de la caz la caz, insa cu aproximatie poate fi vorba fie despre o ora, fie despre o ora si jumatate. Situatiile obisnuite permit externarea pacientilor si dupa 3 ore de la interventie.

Ce riscuri presupune interventia chirurgicala?

Dupa cum este de asteptat, nicio interventie chirurgicala, indiferent de tipul acesteia, nu va fi niciodata lipsita de riscuri. In situatiile in care se realizeaza septoplastie insa, beneficiile depasesc lejer riscurile la care pacientul se supune. Asta se intampla pentru ca vorbim despre o operatie destul de comuna, de presupune o procedura de asemenea. Cazurile in care apar efecte secundare sunt destul de rare. Este vorba despre sangerarile sau infectiile care ar putea aparea in timpul interventiei.

Numarul celor care se confrunta cu deviatie de sept este unul destul de mare. Pentru a avea siguranta ca problema este rezolvata eficient, este bine sa ai in vedere serviciile unui ORL-ist cu experienta, despre care de altfel ai auzit numai lucruri bune. Acorda alegerii pe care o ai de realizat atentia cuvenita si restul lucrurilor se vor rezolva de la tine. O poti lua ca pe un sfat. Este vorba despre sanatatea ta si nu ar trebui sa lasi nimic sa o influenteze sau sa o puna in pericol.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.