Cocaina pe bani

Un nou studiu a descoperit ca mai mult de 90% din banii de hartie a Statelor Unite prezinta urme de cocaina. Un grup de oameni de stiinta au analizat bancnote din mai mult de 30 de orase din cinci state, inclusiv Statele Unite, Canada, Brazilia, China si Japonia, si au descoperit dovezi „alarmante” a cocainei.

Statele Unite si Canada prezinta cea mai ridicata valoare, cu o rata medie de contaminare a banilor intre 85 si 90%, in timp banii din China si Japonia prezinta cel mai mic nivel, intre 12 si 20%.

Autorul studiului Yuegang Zuo de la Universitatea Massachusetts din Dartmouth a spus ca procentul de contaminare de pe bancnotele americane este de 20 de ori mai mare decat acum doi ani de zile in urma. „Spre surprinderea mea, gasim din ce in ce mai multe urme de cocaina pe bancnotele din Statele Unite”- sustine Zuo.

Crestere a contaminarii cu cocaina pe bancnote

Oamenii de stiinta au fost constienti de foarte multa vreme ca bancnotele de hartie vor ajunge sa fie contaminate cu cocaina, fiind utilizate in tragerea pe nas a prafurilor. De asemenea, contaminarea se poate raspandi, astfel ca sunt implicate si bancnote din alte state, care nu sunt catalogate ca mari vanzatoare de droguri. „Nu sunt sigur de ce se inregistreaza aceasta crestere, dar ar putea avea legatura cu incetinirea cresterii economice, astfel ca stresul ii impinge pe oameni sa se apuce de consum de droguri”- mai adauga Zuo.

Astfel de studii chiar sunt utile deoarece datele pot fi de mare ajutor pentru agentiile legii, astfel ca se vor identifica mai repede comunitatile producatoare si consumatoare de droguri. Studiile anterioare au raportat ca urmele de cocaina pe bani au mai multe dezavantaje. Exista oameni care trag pe nas folosind numai bancnote de valoare mica, in timp ce altii aleg sa distruga banii dupa ce se drogheaza.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.