Citirea gandurilor

De foarte mult timp, citirea mintii a reprezentat o abilitate care descria realitatea din filmele science- fiction. Asemeni altor superputeri, oamenii de stiinta se lupta sa obtina aceasta putere de citire a mintii cu ajutorul stiintei. Iar, cercetatorii au reusit sa faca un pas important in acest sens prin dezvoltarea unui sistem numit Brain-to-text.

Dezvoltat de catre o echipa de cercetatori de la Cognitive Systems Lab dar si cu ajutorul Wadsworth Center din New York, sistemul practic reconstruieste un discurs in functie de interpretarea computerizata a undelor cerebrale. Acestia au fost in stare nu numai sa identifice cuvinte, ci au reusit sa completeze propozitii dintr-un discurs continuu, inventand astfel un sistem care functioneaza asemeni inteligentei artificiale.

Brain-to-text

Pentru a demonstra eficienta sistemului Brain-to-Text, omenii de stiinta a monitorizat undele cerebrale legate de vorbire a sapte pacienti epileptici, in timp ce acestia citeau texte cu voce tare- pentru proba. Inregistrarile de la aceste sesiuni de teste au fost combinate cu cunostintele echipei interdisciplinare in invatarea mecanica si procesarea lingvistica, care au permis dezvoltarea unei noi metode de a transforma undele cerebrale in echivalentul unui text.

Capacitatea de a citi mintile unui grup mic de persoane este inca departe de a fi o superputere adevarata, inafara faptului ca acest lucru este limitat de decodarea undelor cerebrale provenite din limba vorbita, mai degraba decat din gandurile reale. Totusi, acesta este un pas important in incercarea oamenilor de stiinta de a dezvolta unele tehnologii de citire a mintii, dandu-ne speranta ca un subiect demn de filmele science- fiction poate fi adevarat.

Potrivit echipei de oameni de stiinta, acestia spera ca aceasta tehnologie le va permite sa dezvolte mai multe metode de comunicare pentru pacientii care se afla in incapacitatea de a comunica verbal, indiferent ca acest lucru se datoreaza din cauza paraliziei sau a altor deficiente.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.