In fiecare dialog pe care il purtam despre laboratoare, automat le asociem cu albul imaculat. Pe langa acest lucru, laboratoarele sunt medii sterile, curate pana in cele mai mici detalii, in care pluteste linistea deplina. Bineinteles, aceasta este doar o imagine de ansamblu a laboratoarelor – in esenta ele au la baza alte lucruri.
De exemplu, cata importanta crezi ca are sticlaria intr-un laborator? Iti voi spune eu – este cea in jurul careia se desfasoara toate activitatile. Sticlaria este denumirea unei categorii vaste de lucruri necesare intr-un laborator – eprubete, pahare de diferite tipuri, pipete, sticle de ceas si asa mai departe. In cele ce urmeaza iti voi spune ce rol au cele mai uzuale sticlarii de laborator.
-
Eprubetele
Eprubetele sunt ustensile de sticla despre care probabil toata lumea stie. Au forma unor tuburi inchise la un cap si sunt confectionate de obicei din sticla termorezistenta. Ele se impart in doua categorii – eprubete gradate si eprubete negradate.
La ce sunt utilizate? Cele mai multe dintre reactiile de proba sunt efectuate prin intermediul lor.
-
Sticlele de ceas
Denumirea lor deriva intocmai din forma lor – identica cu cea a sticlelor ce acopera cadranele de ceas. Forma circulara, convex – concava, le face sa poata fi utilizate in mai multe moduri:
- Pentru cantarirea pulberilor;
- Pentru stimularea evaporarii unui lichid;
- Puse deasupra unor pahare cu diferite substante ele pot concentra aroma.
-
Paharele Berzelius
Unele dintre cele mai uzuale pahare dintr-un laborator sunt intocmai paharele Berzelius. Cu siguranta si tu le-ai folosit in gimnaziu, liceu sau facultate. Ele sunt utilizate pentru efectuarea reactiilor care au loc la temperaturi medii, nu foare ridicate. De exemplu, evaporarea, fierberea, dizolvarea, precipitarea, filtrarea sunt doar cateva dintre operatiunile realizate in paharele Berzelius. La Precisa gasesti o multime de astfel de pahare – le poti vizualiza si chiar achizitiona, de ce nu.
-
Flacoanele pentru pastrarea substantelor
Dupa cum le spune numele, sunt folosite pentru a pastra anumite substante. De exemplu, flacoanele colorate sunt destinate pastrarii acelor substante ce sunt sensibile la lumina. Pe acestea le gasesti tot la Precisa.
-
Cristalizatoarele
Pentru concentrarea rapida a solutiilor, pe langa sticlele de ceas, se folosesc cristalizatoarele. Ele sunt vase de forma cilindrica de mica inaltime si diametru mare – forma lor este aceasta pentru a asigura o suprafata mare, optima pentru evaporare. De obicei sunt confectionate din sticla, dar pot fi confectionate si din portelan.
-
Mojarele
Sunt acele vase confectionate din sticla, portelan sau agat, in care se realizeaza maruntirea substantelor sau elementelor chimice solide. Maruntirea propriu zisa se realizeaza cu ajutorul pistilului.
-
Pipetele
Sunt utilizate pentru masurarea cu maxima precizie a unor volume de lichid. Ele difera in functie de dimensiuni si rezistenta la anumite temperaturi. Totodata, pot fi de doua tipuri: pipete gradate si pipete cu bula a caror diamentru este variabil, partea centrala avand diametrul cel mai mare.
Acestea sunt cele mai uzuale si mai des folosite sticlarii de laborator. Daca iti doresti sa afli mai multe informatii despre acestea, dar si despre altele de care poate nici nu stiai, te invit sa accesezi precisa.ro.