Baza de date de telefoane anonime, luata la scara mare, poate oferi o imagine de ansamblu a societatii, mai perfecta decat ar fi descrisa in trecut. Utilizarea telefonului mobil ajuta la intelegerea retelelor sociale, a mobilitatii si a comportamentului uman. Un articol publicat recent in EPJ Data Science, subliniaza ca a analizat principalii factori care contribuie la formarea bazei de date mobile din ultimii 15 ani. Vincent Blondel de la Universite Catholique de Louvain, Belgia, impreuna cu colegii sai, au ajuns la conluzia ca, printre multe alte lucruri, previziunile asupra faptului ca lumea se va „micsora” intr-un loc mic, nu s-au materializat in inregime, astfel ca s-a demonstrat ca distanta inca joaca un rol destul de mare. Intre timp, indivizii par a avea miscari extrem de previzibile in ceea ce priveste evolutia umana, lucru care se petrece intr-un mod sincronizat.
Baza de date folosita in studiul mobilitatii
Autorii au rezumat principalele descoperiri in ceea ce priveste analiza datelor mobile si au oferit o imagine de ansamblu asupra diferitelor metodologii, care, pana in prezent, au fost utilizate pentru a analiza datele importante a telefoanelor mobile, cu scopul de a se intelege mai bine relatia dintre interactiunile sociale. Astfel de date au fost folosite anterior pentru studierea mobilitatii personale, a planificarii urbane, raspandirii bolilor infectioase, monitorizarea sanatatii si a situatiilor extreme, dezvoltarea statelor, detectarea ratei criminalitatii dar si problemele de confidentialitate.
Lucrarea se bazeaza pe analizarea inregistrarilor apelurilor folosite de operatorii de retele mobile in scopuri de facturare. Insa, aceste date contin, de asemenea, o cantitate enorma de informatii despre cum, cand si cu cine comunicam noi, oamenii de rand. Iar, aceste lucruri ar putea avea o legatura cu o serie de date cu caracter personal al clientilor, cum ar fi varsta sau sexul.
Avand in vedere ca acesta este un domeniu de cercetare relativ nou, lucrarea scoate in evidenta si neajunsurile inerente ale acestei baze de datee. De exemplu, cercetarile viitoare asupra impactului a datelor pentru a verifica daca rezultatele se refera numai la o parte din populatie pot fi generalizate. Specialistii din domeniu sustin ca vor avea nevoie de mai mult timp pentru ca aceasta lucrare sa fie corecta din punct de vedere stiintific, insa sustin ca cercetarea poate fi utilizata pentru a salva mai multe vieti.