Caloriferele – cum le alegi si ce optiuni ai?

Indiferent daca locuiesti la bloc sau la casa, optiunea cea mai la indemana pe care o vei alege pentru incalzire va fi reprezentata de calorifere. Reprezinta varianta cea mai accesibila, chiar daca exista in momentul de fata numeroase alte sisteme care sunt considerate a fi mai eficiente.

Chiar si in cazul caloriferelor, ai optiuni variate. Cum poti face alegerea cea mai buna? Citeste in continuare avantajele pe care ti le pot oferi diversele tipuri de calorifere.

Caloriferele din fonta

Cunoscute de zeci de ani, aceste calorifere sunt considerate cele mai eficiente in sectorul de incalzire. Avantajele acestora nu se rezuma insa doar la eficienta, ci si la alte aspecte.

Mai exact, caloriferele din fonta au cea mai mare durata de viata dintre toate tipurile – exista apartamente la care caloriferele nu s-au schimbat si inca sunt perfect functionale, inca de la constructia blocului (anii ’70).

De asemenea, ofera un confort termic sporit, intrucat se incalzesc si pastreaza temperatura pentru timp mai indelungat, avand o masa radianta mare.

Chiar daca sunt greoaie si destul de dificil de curatat, sunt inca o alegere buna.

Caloriferele din otel

Le-am vazut, le cunoastem, dar poate ca nu stim ce beneficii pot sa aduca.

Rezistenta lor este mare, chiar si la temperaturi ridicate (pana la 100 grade Celsius). De asemenea sunt disponibile in modele variate si adaptabile pentru orice situatii.

Daca pentru sufragerie sau dormitor vei folosi modelele clasice, pentru bucatarie sau baie poti alege modelele de calorifere verticale din otel, cunoscute si sub denumirea de „suport prosop” sau „spaliere”.

Pe langa formele variate, sunt foarte usor de montat si manevrat, au de asemenea o durata de viata indelungata si un raport optim intre pret si puterea termica oferita.

Un singur neajuns aici: apa folosita in instalatii trebuie, de cele mai multe ori, tratata, pentru a nu coroda sau subtia materialul caloriferului.

Caloriferele din aluminiu

Foarte multi meseriasi si specialisti din sectorul instalatiilor termice considera acest tip de calorifere ca fiind cel mai potrivit pentru incalzire. Preturile acestora sunt de asemenea accesibile – nu iti vei face o gaura in buget atunci cand le vei achizitiona.

Conductibilitatea termica ridicata a aluminiului face ca aceste calorifere sa se incalzeasca mult mai repede, consumand astfel mai putin agent termic si reducand cheltuielile.

Caloriferele din aluminiu sunt de asemenea usor de montat si manevrat, si vin disponibile de asemenea intr-o varietate de forme si culori, integrandu-se perfect in orice locuinta moderna.

Un neajuns al acestui tip de calorifere este rezistenta destul de scazuta la socuri mecanice. Aluminiul se deformeaza usor si necesita atentie sporita la potentialele lovituri. De asemenea necesita aerisiri mult mai dese decat caloriferele din fonta sau din otel.

Daca vrei sa renovezi in totalitate locuinta, va trebui sa inlocuiesti si caloriferele. Vei avea in vedere aceste optiuni pentru calorifere si vei alege ceea ce este mai potrivit pentru tine, tinand cont de avantaje si de dezavantaje.

Tu care dintre tipurile de calorifere prezentate consideri ca sunt cele mai indicate? Desigur, raspunsurile difera de la caz la caz – le puteti lasa in sectiunea de comentarii de mai jos.

admin

Has one comment to “Caloriferele – cum le alegi si ce optiuni ai?”

You can leave a reply or Trackback this post.
  1. Elena - 22 aprilie 2016 Răspunde

    Am fost incantata sa regasesc o multime dintre jocurile copilariei mele pe acest site, pe care le-am comandat si micutei mele Lena. Acum, ne jucam impreuna si ne dezvoltam armonios.

Leave a Reply

Your email address will not be published.