DARPA reprezinta o agentie guvernamentala din Statele Unite care isi concentreaza atentia asupra devoltarii tehnologiilor de tip militar, astfel ca specialistii DARPA au reusit sa ofere o noua sansa persoanelor cu handicap. Persoanele care au ramas in urma unor evenimente tragice fara un membru al corpului au sansa de a se bucura din nou de cea mai mica bucurie a vietii: atingerea.
Cercetatorii din Statele Unite au reusit sa creeze o proteza portabila care are capacitatea de a reda simtul tactil celor care si-au pierdut un membru. Conform specialistilor, noua proteza realizata de specialistii de la DARPA, are abilitatea de a simti atingeri din cauza unor electroliti care sunt asezati in cortexul senzorial al pacientului, adica in zona creierului care identifica simtul tactil. Pentru ca noua proteza sa fie si mai utila, oamenii de stiinta au amplasat electrozi in cortexul motor- adica in acea regiune a creierului unde se dicteaza miscarile corpului.
Proteza care simte atingerea
Pana in prezent, oamenii de stiinta au reusit sa determine miscarea protezei prin faptul ca au legat firele din cortexul motor cu cele ale mainii robotice, care a fost „instalata” pe umarul unui pacient. Dupa ce au vazut ca intregul proces a dat rezultate, cercetatorii nu s-au multumit cu atat, astfel ca au continut sa faca si alte cercetari, pentru a oferi pacientilor si senzatia de atingere. In acest sens, bratul bionic este echipat cu o serie de senzori care reusesc sa identifice presiunea aplicata pe degete si transforma aceasta senzatie in semnale electrice.
Astfel, dupa ce au pus cap la cap toate ideile noului proiect, oamenii de stiinta au realizat un mic experiment pe bratul bionic. Pacientul care si-a pierdut o mana, a fost legat la ochi, iar oamenii de stiinta au inceput sa ii atinga rand pe rand degetele bratului robotizat. Spre uimirea acestora, pacientul a simtit toate atingerile. DARPA isi doreste sa isi continue studiile pentru a ajuta si alti oameni care au pierdut din capacitatea de atingere.