Simularea examenului de bacalaureat din aceasta primavara anunta aceleasi rezultate devastatoare si pentru anul 2015, in care mai putin de 40% dintre elevi au promovat examenul de Bac, rata promovarii a simularii fiind de 38%, devenind astfel o problema la nivel national.
Expertii in Educatie sustin ca problema principala ar fi cauzata de curricula invechita, iar cel mai important lucru la momentul actual ar fi cel de schimbare a curriculei. Expertul in educatie Tincuta Apateanu spune ca o adevarata problema in procesul de educatie si formare a elevilor ar fi cea a calitatii resursei umane, adica cea reprezentata de cadrele didactice.
In ceea ce priveste procentul notelor obtinute per probe, se observa o crestere in comparatie cu cele de anul trecut. Mai exact, elevii care acum sunt clasa a XII-a au luat note mai bune acum decat la simularea pe care au sustinut-o in clasa a XI-a.
Ticnuta Apateanu sustine ca formula prin care se poate remedia aceasta situatie ar fi urmatoarea: profesori mai buni si mai bine platiti + programa sa fie adaptata la nevoile de invaatare ale copiilor + cresterea autonomiei cadrelor didactice si a scolilor si clase de maximum 20 de elevi.
Un sprijin pentru elevii bucuresteni de clasa a XII-a care vor sustine examenul maturitatii in acest an, este oferit de Universitatea Spiru Haret care vine cu propuneri de oferte ce au ca scop final cresterea ratei de promovabilitate a examenului national de bacalaureat. Astfel, a fost intocmit „Proiectul liceenii” demarat in parteneriat cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, in care elevii beneficiaza saptamanal de meditatii gratuite la disciplinele care vizeaza examenul national.
De asemenea, Centrul de Consiliere si Orientare in Cariera al Univarsitatii Spiru Haret pune la dispozitia elevilor si sedinte gratuite de consiliere in cariera, astfel incat acestia sa poata sa-si planifice intr-un mod cat mai optim traseul educational si profesional.