Alocatiile de hrana din spitale

Sumele alocate pentru hrana unui pacient sunt cu mult mai mici decat ar fi trebuit sa fie la nivelul statului, astefel incat pe primul loc se afla detinutii, urmati de cainii maidanezi, scolarii si in cele din urma pacientii din spitale. 10 lei sunt zilnic cheltuiti pentru hrana unui caine maidanez, pe cand doar 6-7 lei pe zi pentru hrana unui pacient spitalizat.

Astfel, s-a dovedit ca anul trecut un caine manca mai bine decat un pacient, iar un detinut manca mai bine decat pacientul de patru ori, tinand cont ca preturile alimentelor sunt foarte ridicate comparativ cu celelalte state europene.  Cu toate ca pacientii ar trebui sa fie tratati cu mai multa atentie si grija, statul roman este cel care nu reuseste sa ajunga la un nivel optim supravietuirii in spitalele de stat. Stim cu totii ca bolnavii au nevoie de un mediu adaptat nevoilor lor si trebuie sa aiba minim 2000 de calorii si sa contina aportul necesar de lipide, proteine si glucide, ceea ce inseamna ca in cadrul meselor, pacientii trebuie sa manance carne si produse lactate, iar alimentatia lor trebuie sa fie in limita a 3 mese pe zi si doua gustari.

Pacientul trebuie sa se simta pretuit, sa simta ca cineva are grija de sanatatea sa si ca cineva se gandeste la el si ii asigura tratamentul dietetic necesar bolii sau afectiunilor sale. Multi dintre ei urmeaza un regim strict, altii au nevoie de mai multe vitamine, dar nimeni se pare ca nu remendiaza aceste lucruri, pacientii fiind nevoiti sa fie suplimentati cu mancare de acasa, pe langa faptul ca tot ei isi asigura medicamentatia necesara tratarii.

Dar ce se intampla cu acei pacienti care nu mai au rude si nu are cine sa le aduca de mancare? Cum se descurca acestia mai ales ca au o pensie mica? Probabil ca sistemul medical din Romania mai are de lucrat la acest capitol incat meniurile paceintilor sa nu fie pe din doua cu apa si sa asigure o adevarata cantitate de vitamine incat organismul acestora sa functioneze in parametri normali.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.