3 probleme de memorie care te pacalesc

Memoria umana este un lucru incredibil: ne putem aminti detalii mici de acum cativa ani, tinem minte si stocam mii de cuvinte si recunoastem fetele a mii de oameni. Cu toate acestea, memorarea nu este un proces perfect. Exista cazuri cand uitam si cateodata dam gres atunci cand incercam sa ne amintim anumite situatii. Insa, cum ramane cu situatiile in care credem ca ne amintim ceva, situatii care, de fapt, nu s-au intamplat? Aceste imperfectiuni din memoria umana sunt numite erori in memorie si apar in forme diferite cu un grad de severitate diferit.

Esecurile memoriei umane

Cryptomnesia- Foarte multi dintre noi au auzit de fenomenul memoriei false- atunci cand o persoana crede ca isi aminteste ceva ce, de fapt, nu a avut loc in viata reala. Creierul nostru este capabil de a face si opusul acestei situatii. Cunoscut si sub numele de cryptomnesia, creierul nostru poate interpreta o memorie reala cu una imaginata. Acest esec al memoriei reprezinta o problema in ceea ce priveste plagiatul, din moment ce creierul nostru poate fi de parere ca am avut o idee originala, cand realitatea este inversa.

Probleme de alegere- Aceasta problema are tendinta de a atribui cat mai multe caracteristici pozitive alegerilor noastre. Pe scurt, ne amintim ca alegerile noastre au fost mai bune decat in realitate. In general, aceasta problema da nastere regretului si a unei stime de sine scazute.

Efectul Google- o problema a secolului XXI, efectul Google se refera la tendinta de a uita informatiile care pot fi gasite foarte usor si in mediul online. Astfel, in urma unor experimente, cercetatorii au concluzionat ca oamenii au tendinta de a uita mult mai repede un lucru daca stiu ca au gasit respectiva informatie pe Internet. De ce? Pentru ca sunt constienti ca aceasta informatie va fi tot timpul acolo, iar in caz de nevoie, un search pe Google va rezolva intreaga problema.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.